Окръжен съд – Бургас остави в ареста Петър Димитров и Атанас Жеков, обвинени в телефонна измама, при която са отнели 11 100 лв. от възрастна жена в Айтос. Според прокуратурата те са съпричастни и към извършването и на други измами на територията на Карнобат на обща стойност около 95 000 лв.

Производството бе гледано по жалби на обвиняемите и техните защитници срещу взети от първоинстанционният съд мерки. По време на заседанието те заявиха, че искат да се приберат у дома.

Ето и мотивите, с които Окръжният съд ги остави в ареста:

Окръжен съд – Бургас намери за правилен и обоснован извода на първоинстанционния съд, че до настоящия момент е налице обосновано подозрение Петър Д. и Атанас Ж. да са извършили престъплението, за което им е повдигнато обвинение. Съдът като изходи от характера и особеностите на деянието, за което на Петър Д. и Атанас Ж. е предявено обвинение и като отчете началния стадий на разследване, намери, че към момента е налице реална опасност от извършване на друго престъпление от страна на двамата обвиняеми, поради което обществения интерес да се предотврати такова неправомерно поведение надделява над правилото за зачитане на личната свобода, независимо от презумпцията за невиновност. „Начинът на извършването на престъплението, за което Петър Д. и Атанас Ж. са обвинени, демонстрира пренебрегване на общоприетите норми на поведение и злоупотреба с доверието на най-уязвимата част от българското население – възрастните хора“, казва в мотивите си въззивната инстанция.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.