Предложих нови мерки, които да скъсат веригата на заразата и да влязат в сила от петък – 27 ноември. Това съобщи извънредно министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб.

Новите мерки ще бъдат обсъдени на МС. Сред тях е удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка до края на март.

Другите мерки са преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли. Преустановяване на всякакви колективни спортни мероприятия, конгреси, семинари, културни и други развлекатлени мероприятия, частно организирани тържества и други. Продължаване на забраната за посещения в нощни заведения. Преустановяване на работата на ресторанти, питейни заведения. Те могат да работят само за доставки по домовете. Преустановяване на работата на молове, търговски центрове и магазини с нехранителни стоки.

Предложението е мерките да бъдат в сила 21 дни.

"Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра, така ще станете герои в домовете си. Дори да се страхуваме за доходите, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим живот. Няколко седмици дисиплина ще спасят животи", каза министър Ангелов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ