„Пътна полиция“ провежда специализирана операция за пешеходците в Бургас. Това е втори етап на акция „Зима“. Една от точките, където полицаите следиха дали се спазват правилата днес, беше пешеходната пътека на възловата и натоварена ул. „Транспортна“, в района на магазин „Лидл“.

„Основен акцент са пешеходците, които трябва да преминават на предвидените за целта места – пешеходните пътеки. Следващото, което е изключително важно, е поведението на водачите на моторни превозни средства, когато са в непосредствена близост до пешеходци и не трябва да отнемат тяхното предимство при пресичане на пешеходни пътеки. В последните месеци на територията на Бургаски регион това се оказва една от причините за допускане на пътни инциденти, тъй като някои от водачите, които са гостуващи на наша територия, не са наясно с добрата превантивна кампания, която е в посока даване на предимство на пешеходеца и е стартирана съвместно с Община Бургас Те не дават предимоство на пешеходци, допускат катастрофи, които за щастие – са леки. Но края сметка са факт.“, каза говорителят на ОД на МВР Цветелина Рандева, която беше на място.

Тя посочи, че за поведението на пешеходците, особено в тъмната част на денонощието, се провеждат на няколко места специализирани полицейски операции, защото е важно те да разберат, че са почти невидими, особено с тъмен цвят на връхните дрехи, които носят и ако не са обозначени с светлоатризители, които да бъдат монтирани на видни места.

„Особено опасно е, когато се пресича на необозначени за целта места. Това обикновено става в района на големите хипермаркети и то най-вече от възрастни пешеходци. На тях е удобно косо да премината през пътните платна, без да съобразяват поведението си с възможностите да възникне рискова ситуация, в която да бъдат жертви именно те.“, добави Рандева.