Екипи на Община Бургас и ОД на МВР извършваха днес проверки за спазване на противоепидемичните мерки в магазини, пазари и в градския транспорт.

Проверени са 34 автобуса и е съставен 1 акт от ОД на МВР за липса на маска.

От общинския превозвач "Бургасбус" съобщиха, че има заповед кондукторите да следят за носенето на лични предпазни средства от пътниците и да ги предупреждават. При направена забележка и нежелание от пътника да постави предпазно средство, се подават сигнали през дежурния диспечер към ОД на МВР и се иска съдействие. Кондукторът има право след съгласуване с централния диспечерски пункт да спре автобуса до получаване на съдействие от компетентните органи.

Водачите по линии от транспортната схема, където няма осигурени кондуктори, са задължени да не допускат на борда на превозните средства пътници без лични предпазни средства, уточниха от "Бургасбус". Изключения се допускат само за деца под 6-годишна възраст.

Всички автобуси на градския транспорт са обработени с двукомпонентен препарат. Ежедневно се извършва пълна дезинфекция на автобусите, а между курсовете се обработват най-често докосваните повърхности. Следи се за наличност на дезинфектанти в поставените диспенсъри във всички автобуси от градския транспорт.

В рамките на днешния ден са извършени проверки в Мол "Галерия", Мол "Плаза" и 20 магазина за хранителни стоки. Проверяващите са установили, че е осигурен контролиран достъп и пропускателен режим за посетителите, както и дезинфектанти на входа на всеки обект.

На този етап за неправилно поставени маски са отправяни предупреждения и забележки.

На пазар "Краснодар" има осигурени диспенсъри с дезинфектант на вход и изход, поставени са информационни табели за спазване на дистанция и носене на предпазни средства. Въведено е еднопосочно движение.

Проверката на обекти на пазар "Велека" е установила, че има осигурени дезинфектанти, поставени са информационни табели за спазване на дистанция и носене на предпазни средства. Продавачите и клиентите са били с маски.

На търговските обекти на пазарите "Лазур" и "Славейков" проверяващите са констатирали също, че се спазват всички предпазни мерки.