Туристка върна откраднати артефакти от Помпей - били прокълнати

img

"Моля ви, вземете си ги обратно, те носят лош късмет." С това послание канадска туристка върнала обратно в Италия артефактите, които откарднала от Помпей преди 15 години.

Жената, която според британските медии носи името Никол, изпратила пакет, който съдържал две плочки от мозайка, парче от амфора и парче керамика до офиса на туристически агент в Помпей. Към предметите тя добавила и бележка с признание.

В писмото тя разказва, че посетила града, когато била на около 20 години и искала да има "парче история, което никой друг не притежава". Но реликвите "имали толкова много негативна енергия", тъй като били свързани със земя, изпълнена с разрушение. Никол е убедена, че артефактите са "прокълнати" и са довели до поредица от злощастия в живота й, включително до финансови затруднения и рак на гърдата, който се появява два пъти.

През 79 г. сл. Хр.Помпей е погребан под вулканична пепел след като вулканът Везувий изригва с невиждана мощ. Открит е отново през 16 век, а телата на жертвите и до ден днешен са останали застинали така, както през онзи катастрофален ден, когато от небето се сипе огън. Древният обект е една от най-посещаваните атракции в Италия и от години се налага да се справя с туристите, които крадат артефакти от него.

В своето писмо Никол пише, че е научила урока си и иска "прошка от Бог".

"Сега съм на 36 години и два пъти имах рак на гърдата. Последният път завърши с двойна мастектомия. Със семейството ми също имахме финансови проблеми. Ние сме добри хора и не искам да предам това проклятие на семейството или децата си", пише канадката.

Никол не е единствената, която иска прошка. Пакетът съдържа още едно писмо от двойка, също от Канада, заедно с камъни, откраднати от Помпей през 2005 г.

"Взехме ги, без да мислим за болката и страданието, които тези бедни души са преживели по време на изригването на Везувий и тяхната ужасна смърт. Съжаляваме, моля да ни простите за този ужасен избор. Нека душите им почиват в мир", пишат те.

През годините толкова много артефакти са били върнати заедно с писма, в които крадците им се разкайват, че властите създадоха специален музей за тях.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Вишка се обърна в ж.к. „Славейков”

Автокасапница в Айтос

Трагедията на пътя край Созопол