Интригуваща програма е подготвила Държавна опера – Бургас – Камерният концерт на 13-и октомври, вторник, от 19.00 часа, в залата на културната институция. Концертът, в който като солисти ще се изявят няколко талантливи и надеждни млади изпълнители, носители на многобройни национални и международни награди, е поредната вълнуваща изява на артистичните състави на Бургаската опера. Успешната сценична поредица продължава – след симфоничния концерт „Виенска класика“ /диригент – маестро Йордан Дафов/, с който официално бе открит новият Сезон 2020 г./ 2021 г. на Бургаската опера, концертния спектакъл „Латино пулс“ – на а 25-и септември, под диригентската палка на Свилен Симеонов, на комичната опера „Хубавата Елена“ от Офенбах /29-и септември/, изключително вълнуващата постановка на „Бохеми“ – на 7-и октомври, диригент – маестро Иван Кожухаров, както и детските музикални спектакли „Макс и Мориц“ и „Пинокио“ от Александър Йосифов.Зад диригентския пулт на Камерния концерт във вторник ще застане 30-годишният Цанислав Петков, който наскоро дирижира с голям успех „Хубавата Елена“ в Зала Опера, а през м. август бе поканен за диригент на концерт от поредицата за деца на Фортисимо Фамилия – „Приказки за тромпет“, в Зала „България“ – София, със солист Петър Македонски, тромпет, който ще солира с оркестъра на Бургаската опера на 13-и октомври с Концерт за тромпет и оркестър в Ми мажор от Йохан Батист Неруда и „Голяма руска фантазия“ от Жул Леви.

Плеяда от млади солисти очаква бургаската публика във вторник – 12-годишната цигуларка Олга Дойкова. Тя дебютира като солист на оркестъра на Държавна опера – Бургас – на Камерния концерт на 24-и юни т. год., в Зала Опера, който ще се запомни като най-необичайната сценична проява в историята на Бургаската опера – всички изпълнители, солисти и оркестранти, както и диригентът, бяха с предпазни маски, а концертът беше първата изява на закрито след края на извънредното положение. Очакваме яркото сценично присъствие на Олга като солист на оркестъра отново, след нейните многобройни награди на световни и национални конкурсни прояви. Тя ще изпълни красивата романтична цигулкова пиеса от Георги Златев Черкин "Севдана", както и темпераментната композиция в ритъма на чардаша "Хайре, Кати" от Хубай, която, по думите на изтъкнатия цигулков педагог Людмила Иванова, която подготвя Олга Дойкова за нейните конкурсни и сценични изяви, се изпълнява за първи път в България.

За първи път с оркестъра на Бургаската опера ще се представи друг 12-годишен солист – Костадин Кошничаров, възпитаник на клавирния педагог Юлия Ненова-Кехайова, дългогодишен директор на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас. Младият пианист също има забележителна сценична биография, въпреки крехката си възраст. Костадин ще изпълни Дивертименто за пиано от Волфганг Амадеус Моцарт.

Роденият в Лондон 10-годишен цигулар Владимир Меранлиев ще се представи с I-ва част на Концерт за цигулка в ла минор Йохан Себастиян Бах. Той също, както другите млади солисти, е дал сериозна заявка за блестящи изяви по световните сцени и за в бъдеще.

В концертната програма, добре балансирана и включваща произведения, които предизвикват емоционален отклик, са: „Сарабанда, Жига и Бадинери“ от Арканджело Корели и "Серенада" от Едуард Елгар, в изпълнение на оркестъра на Държавна опера – Бургас, под палката на Цанислав Петков, концертмайстор – Ваня Златева.

Билети за концерта на 13-и октомври в Зала Опера можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и в мрежите на Eventim и Grabo.

Важно!

Според изискванията на Здравното министерство, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки.

За диригента и солистите:

Цанислав ПЕТКОВ:

Пианист, завършил е магистратура по оперно и симфонично дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София в класа на проф. Пламен Джуров. Цанислав Петков е едва на 30 години, но има завидна кариера като диригент. Дирижирал е много проекти още като студент, а дебютът му е като диригент на Академичния симфоничен оркестър. Бил е диригент на оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – София. Успоредно с работата си в Държавна опера – Бургас е главен диригент на Камерен оркестър – Хасково.

Петър МАКЕДОНСКИ, тромпет

Роден е през 1988 година в град София в семейството на музиканти. Неговият дядо, проф. Петър Кърпаров, е основател на школата по тромпет и първият български професор по тази специалност. От десетгодишна възраст Петър изучава тромпет и теория на музиката в НМУ „Л. Пипков”, завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Ангел Македонски. Завършва обучението си през 2011, а през 2018 година защитава дисертация и му е присъдена научна степен “Доктор”.

Лауреат е на редица конкурси и състезания: Академичен конкурс в катедра ,,Медни духови и ударни инструменти” на НМА, Национален конкурс за певци и инструменталисти „Св. Обретенов”, „Млади музикални дарования”, „Охридски бисери” и др. Бил е стипендиант на Mинистерство на културата.

Участвал е многократно като солист на Симфоничния оркестър на Националната музикална академия, Софийска филхармония, Камерния ансамбъл „Софийски солисти” и Симфоничния оркестър на Българското национално радио и др. За изпълнителските си постижения получава стипендия “Тодоров”.

Още като студент, след успешен конкурс, работи като солист-тромпетист в оркестъра на Националната опера в София в продължение на 3 концертни сезона. От 2011 г. заема позицията на солист-тромпетист в Симфоничния оркестър на БНР. През 2015 г. заедно с пианистката Надежда Цанова създават камерно дуо, с което стават лауреати на 5 Международни конкурса по камерна музика. Благодарение на тези постижения печелят престижната награда „Музикант на годината“ – 2017 на предаването „Алегро виваче” на БНР в раздел „Ансамбли“.

Олга ДОЙКОВА, цигулка

Олга Дойкова е родена през 2007 г. в град Сливен. Започва да свири на цигулка от първи клас в НУМСИ” Проф. Панчо Владигеров” — Бургас в класа на Елена Клепе. От 8-годишна досега работи с госпожа Людмила Иванова — известен цигулков педагог с богат опит. Олга е отлична ученичка и участва активно в концертния живот на училището. Печели и множество награди от национални и международни конкурси:

2016 г. — Първа награда от Международен детски фестивал „Корабът на изкуствата”— Поморие;

2017 г. — Първа награда от Международен детски фестивал „Корабът на изкуствата” — Поморие;

2018 г. — Първа награда, наградата на кмета на Бургас и стипендия от фонда на Община Бургас от Национално състезание за млади изпълнители на българска музика ”Върбан Върбанов”— Бургас;

2018 г. — Трета награда от XII Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти — Перник;

2019 г. — Първа награда от Национално състезание „Музиката на Европа” 2019 /MAGIC/ — Бургас;

2019 г. — Първа награда и майсторки лък от II -ри Национален конкурс " Алфред Бинер" — София;

2019 г. — Втора награда от XXIII международен музикален конкурс "Надежди, таланти, майстори” — Добрич;

2020 г. – Първа награда на Националния конкурс „Върбан Върбанов“ – Бургас

Олга Дойкова свири на майсторска цигулка от известния лютиер Христо Чешмеджиев, която той й е подарил през 2018 г.

През лятото на 2019 г. и 2020 г., тя е активен участник в майсторския клас на проф. Минчо Минчев във Варна и свири на заключителния концерт на ММФ „Варненско лято”.

Костадин КОШНИЧАРОВ, пиано

Роден е на 1.10.2008 г. в гр. Варна. Ученик е в НУМСИ “Проф. Панчо Владигеров” – гр. Бургас.

На шест години започва да учи пиано в свободната школа по изкуства към НУМСИ при дългогодишния клавирен педагог Юлия Ненова. Скоро започват и участията му на продукции на класа и на фестивала „‘Свободна сцена на младия изпълнител“ в училището.

Одобрен е за Общинска стипендия “Бургаски деца” за 2018 г., два пъти е отличен с диплом на годишната церемония на Община Бургас за успехите му през годините, а през 2019 г. е номиниран за Ученик на годината в раздел „Изкуства“. Член е на клуб 2016, 2018 и 2019 на Успелите деца на България към Фондация “Димитър Бербатов”.

Участвал е в майсторски класове на Иван Дончев, проф. Светлана Карась, проф. Юрий Богданов.

Отличия през годините:

- Специална награда на журито на ДМФ “Мишо Тодоров” 2016 – гр. Сливен

- Специална награда на МФ “Корабът на изкуствата” 2016 – гр. Поморие

- Втора награда на XII Национален конкурс за изпълнение на българска музика “Върбан Върбанов” 2016 г. – гр. Бургас.

- Втора награда на Национално състезание за изпълнители на българска музика 2018 г. – гр. Бургас.

- Трета награда на X Международен клавирен конкурс “Класика и съвременност” 2018 г. – гр. Стара Загора.

- Първа награда на Национално състезание “Музиката на Европа” – MAGIC 2019, гр. Бургас.

- Първа награда на V Международен фестивал-конкурс за музиканти-изпълнители и педагози “Техника и Стил” 2019 – гр. Бургас.

- Присъдени са му 8 първи и 3 втори места в онлайн конкурси със седалища в Рим, Париж, Лондон, Женева, Токио, Бургас и в сериите конкурси към международния онлайн конкурс Great Composers за най-добро изпълнение на произведения на Моцарт, Дебюси, средиземноморска и немска/австрийска музика.

Костадин е част от учебен квинтет “Мелодика” с преподавател Румяна Драголова и са отличени с Първа награда на Международен конкурс на изкуствата “Радост на брега” 2018, гр. Созопол и две Първи награди на МФ “Корабът на изкуствата”, гр. Поморие през 2018 и 2019 г.

Активно участва в концерти и проекти на училището, както и на събития в града. Най-запомнящи се - два пъти като солист на учебния камерен оркестър, с диригент Петя Тончева и с квинтет “Мелодика” на откриването на изложбата на бургаския художник Живко Иванов в Парламента.

Почитател е на оперното и симфоничното изкуство. Редовно посещава представления на Опера Бургас и пътува в страната, за да чуе любими произведения и изпълнители.

Владимир МЕРАНЛИЕВ, цигулка

Роден е в Лондон, Великобритания през 2010 год. Проявява интерес към свиренето на цигулка, когато е на 5 год. Няколко месеца по-късно се включва в детски цигулков ансамбъл „Звездички“ в гр. Бургас.

Когато навършва 6 год. започва да получава уроци от г-жа Людмила Иванова, доказан педагог с дългогодишен опит. Същата година е приет в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ в гр. Бургас в класа по цигулка на г-жа Елена Клеппе, в който се обучава и понастоящем.

До момента е взел участие в многобройни изяви и концерти на училището, а от участията му в конкурси е получил следните награди:

2018 год. - Национално състезание за млади изпълнители на българска музика, гр. Бургас , II-ра награда.

2019 год. - Национално състезание за млади инструменталисти „Музиката на Европа“, гр. Бургас, II-ра награда.

2019 год. - Втори Национален конкурс „Алфред Бинер“, гр.София, II-ра награда

2019 год. - Като част от Международния фестивал „Варненско лято“ взима участие в заключителния концерт към Фондацията „Цигулките на Минчо Минчев“ откъдето получава и ¾ размер цигулка Laubach, с която свири в момента, Варна, България

2019 год. IMKA Internet music competition – II prize

2019 год. XLIV Международен конкурс за цигулари „Проф. Н. Симеонова“, Хасково, България - II-ра награда

2020 год. Поканен да участва в концерта на победителите на Петия Международен Фестивал „Stage4Kids“, Хамбург, Германия

2020 год. Майсторски клас при проф. Минчо Минчев, Варна, България;

2020 год. Успешно защитава получената през 2019 год. цигулка към Фондацията „Цигулките на Минчо Минчев“, Варна, България.