Акция по превръщането на рибарското селище Ченгене скеле край Бургас в цветна атракция тече днес усилено. С много ентусиазъм в нея се включиха представители на Община Бургас, доброволци, рибари. Първи здрави четката хванаха четири от седемте деца на Петър Момчев от Бургас. Малките Теа, Леда, Дарен и Камен със завиден хъс боядисаха в синьо един от кейовете в канала.

„Ние сме от Бургас, включихме се в акцията, защото е част от нашите задължения, възпитаваме се на труд и спорт. Със спорта приключваме, защото сезонът свършва, идва време за труда. Това са 4 от седемте ни деца – Теа, Леда Дарен Калоян са тук. Останалите са по други задачи. Обичаме морето, свързани сме с него. Семейството ни е израснало на морето, баща ми е капитан от „Океански риболов“, бащата на съпругата ми е технолог, всичката риба, която се лови, отива при тях. Ние пък сме свързани с уиндсърфа и кайт сърфа. Трябва всички да сме задружни в тази задача.“, каза Петър.

На място бяха главният архитект на общината Емил Бурулянов, който бе подбрал топли цветове, които да кореспондират и на някои от вече използваните там, както и неформалният кмет на Ченгене скеле – председателят на сдружение „Морски сговор“ Димитър Янчев.

Община Бургас вече започна да изгражда нов пристан и етнографски комплекс в непосредствена близост до рибарското селище Ченгене скеле. Дотам ще се пътува и с корабче, така че се очаква още догодина мястото да се превърне в нова туристическа атракция. Изключително живописни са плавателните канали за лодките с жилищата на рибарите от двете им страни. Без съмнение гостите на Бургас ще искат да отидат да разгледат и тях.

Затова в разговори между рибарите и кмета Димитър Николов се роди идеята за освежаване фасадите на сградите край каналите така, че селището да придобие атмосфера, подобна на средиземноморско градче.

Очертава се догодина Ченгене скеле да стане любимо място, където да се разходиш, да хапнеш риба и да си направиш незабравима снимка. Припомняме, че там ще има многофункционална зала, Кафене-клуб на моряка, експозиционни къщи-работилници за деца, парково пространство с пикник зона и детска площадка, крайбрежна алея, допълнително озеленяване, площадно пространство с амфитеатър за малки концерти на открито, както и нов пристан.