93-годишната баба Елена от бургаския квартал Лозово беше един от хората, които преживяха най-емоциоално 100-годишния юбилей на населеното място. Тя се включи активно в отбелязването на празника и с невероятна енергичност демонстрира как се меси хляб, преде и тъче на стан. Тя е най-възрастният жител на квартала, има двама синове, четирима внуци и четирима правнуци.

Въпреки възрастта си, тя не спира да работи и с огромна емоция разказва за младостта си. „На 13 години хванах плуг, а като се ожених по-късно имахме земя, която две години орах. Като бях мъничка знаете ли колко пчели хващах. Пасях овце, говеда, гледах пчели, прасета, коне. Имахме четири агнета, когато правеха изложба. С баща ми правихме пазарлък, ако вземем първа награда, да ни купи сусамена и бяла халва. Така ги гледахме със сестра ми, че взехме първа награда и той ни купи кошница халва. Голям живот съм живяла. А вино съм запила от толчина. Каната стоеше на прозореца с половин лимон. Пиехме по две глътки и отивахме да гледаме агнетата – ще им преметем ли, храничка или водичка ще им дадем...“, разказва баба Елена.

На празника на Лозово тя беше облечена в облекло, което сама е изплела. „Това съм носила винаги. Аз съм си селянка. Даже и в Бургас бях с тези дрехи“, каза гордо жената. Преди години, когато е строила нова къща в Лозово, е живяла в Бургас. „Нямах пари, защото строяхме и тогава много тъках – всички килими сама си изтъках“, добави тя.

Сега тя беше в центъра на празничните събития в Лозово, като местните жители й пожелаха още дълги години здраве и да съхрани духа си.