Паметна плоча ще бъде открита на 21 септември при сградата, където се е помещавал щабът на 24-ти пехотен черноморски полк.
Спечелените от него победи на бойното поле го нареждат сред най-знаменитите части на Българската армия. Той ще остане в историята с героичните сражения при Люлебургас и Бунархисар по време на Балканската война. Бойната част от Бургас участва и при обсадата на Одринската крепост, като подсигурява срещу удари от противника тила и фланговите на българското нападение.

Инициативата е на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните на България, Организационен комитет за честване на 130 години от създаване на 24-ти пехотен черноморски полк - Военен клуб Бургас.

Събитието се реализира съвместно с Община Бургас.

Откриването на плочата ще се проведе от 11 часа в понеделник пред ЦДГ "Златна рибка" в Приморски парк, където преди се е помещавал легендарният щаб. В официалната церемония ще вземе участие Представителен духов оркестър при Община Бургас с диригент Анастас Камиларов. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на храбрите български воини.

Проявата е част от програмата, посветена на Световния ден на мира - 21 септември. Същият ден от 17.00 часа във фоайето на Военния клуб ще се състои връчване на наградите от Националния конкурс за ученическо творчество "На мира в света". В него ще вземат участие художествените състави при Военен клуб - Бургас с ръководители Ж. Лалчева, Б. Янев, Ст. Карагьозов.

Тази събота - 19 септември, от 10.00 часа във Военния клуб като част от общата програма за празника, ще се проведе и Зонален турнир по шахмат. В него ще участват състезатели от Югоизточен регион на България на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.