Бургаският жилищен комплекс, за който се разказват най-много легенди и вицове, мястото, където хиляди млади семейства са отгледали и отглеждат своите деца, навършва 100 години! Това е прочутият "Меден рудник", а тържествата по случай юбилея ще се проведат на 19 септември, събота. Тази година мястото на традиционния събор, който организират заедно Община Бургас и НЧ "Паисий Хилендарски 1928", е различно. Сцената и събитията няма да са пред бл. 128, а на бившето опитно поле до кръстовището ул. "Кооператор" - ул. "Петрова нива". Там ще откриете и вълнуваща фотоизложба със снимки от миналия век на първите заселници в този район на Бургас, дошли веднага след Балканските войни. Организаторите на юбилея горещо благодарят на всички жители на днешния жилищен комплекс, които извадиха от скрина старите албуми и предоставиха свои фотографии за изложбата.
А ето и програмата за събота по часове:
10. 00 ч. - Поднасяне на цветя при паметника на основателите на "Меден рудник" в двора на ОУ "Найден Геров".
11.00 ч. - Детско шоу със забавни танци и игри.
17.00 ч. - Откриване на фотоизложбата
Надиграване и надпяване на бургаски самодейни състави
Дамска фолклорна група "Орхидея" към пенсионерски клуб "Демокрация"
Фолклорен танцов клуб "Пламък"
Гайдарска школа при НЧ "Паисий Хилендарски 1928"
Фолклорен танцов състав "Медно котле".
18.00 ч. - На сцената излиза ансамбъл "Странджа".
19.00 ч. - Празничен концерт с участието на Оркестър "Бургас" с гостуващ солист Ваня Дженезова.
Историята на днешния "Меден рудник" е тясно свързана с тракийския въпрос. През 1913 г. близо до чешмата Кьор Исмаилица се установяват първите 10-15 семейства бежанци от Беломорието. Тогава тази територия е обхващала обширни пасища на заможни бургаски скотовъдци и общинска земя.

През 1920 г. Община Бургас отстъпва и узаконява земята на бежанците, наричайки махалата Кара баир (Черни връх). Името е сменено на "Меден рудник" през зрелия социализъм. Тогава комплексът е застроен масово с панелни жилищни блокове, в които се настаняват млади семейства, дошли да търсят препитание и бъдеще в Бургас.