Родители се събират пред сградата на Регионалното управление по образовани в Бургас на протест срещу маските и изолаторите в училищата. В момента там има около 20-тина души, които смятат, че мерките срещу коронавируса са неподходящи след като децата през лятото са играли заедно и са дишали чист въздух. Идеята е те да тръгнат на шествие към сградата на РЗИ, за да изразят недоволството си.

„Спрете експериментите с нашите деца“, „Не се страхувай да дишаш“, „Без мръсни парцали в училище“, „Не на COVID мерките в училище“, „Не на въвеждането на маски и изолатори в училищата. Не на задължителното ваксиниране срещу коронавирусни инфекции. Не на принудителното тестване и карантиниране на здрави или безсимпотмни контактни лица.“. Това са част от плакатите, приготвени за днешния протест.

„Изолаторът е абсурд, не знам как ще бъде обяснено на детето по- най-нестресиращ начин за него, че трябва да бъде там. Децата цяло лято бяха навън, по площадки, по плажове. Достатъчно е сутрин, преди децата да влязат в училище – да се дезинфекцира и да се проветри, не мисля, че ще има няакакъв проблем. И когато може, и времето го позволява – да са навън“, каза Петя Пеева, майка на ученик в V клас.

Притеснява ме, че след като не съм обявена от съда за невменяема, мога да преценя за детето си, какъв риск носи то, какъв да не неси.Притеснява ме, че няко вместо мен иска да поеме моята роля относно детето ми. Отнема ми се правото на избор по отношение на моето дете. За мен маската е символ на дехуманизация и нещо неприемливо за лицето на моето дете, е мнението на Мирослава Карабелева.

„Учителите са между чука и наковалнята. Най-малкото трябва да бъдат препоръчителни мерките, не бих подложила детето си на тях и не съм съгласна. Цяло лято децата играят заедно, нямат нито едно зарязаване. Притесняват ме маските и изолаторите, това е център на зараза и бацили. Звъни звънецът– ще слагат всичките мръсните маски. Това е пълно безумие. Да диша издишан въздух, това е недоразумение. Видяхме цяло лято колко е хубаво децата ни да са на чист въздух. Не съ съгласна детето ми да бъде ваксинирано, нито пък неправителствени организации да влизат в училищата. Не може да бъдем подлагани на каквито и да било „Тестове“ от всякакви хора.“, каза Тодорка Стоянова.

Те започнаха да събират подписка. Представители на протестиращите влязоха на разговори в сградата на РУО и обявиха, че се надяват да има чуваемост и очакват решение до края на деня какво ще се случва с маските в училище. Около 12,45 часа протестът се премести пред сградата на РЗИ.