Солидна глоба ще получават нарушителите, които изхвърлят неправомерно отпадъци извън контейнерите за смет. Санкцията е до 500 лева за граждани и до 5 000 лева за юридически лица.

От сега контролът и установяването на нарушителите ще се извършва и чрез видеокамери, които ще бъдат монтирани на места в близост до контейнерни площадки, където най-често са констатирани нарушения.

Камерите ще се наблюдават в реално време от ЦВУТ към Община Бургас, а кадрите с нарушителите ще се изпращат в полицията за установяване на извършителите.

До този момент инспекторите от отдела за опазване на околната среда към Община Бургас са съставили множество актове по този повод след подадени сигнали.

Налагането на глобите има за цел да ограничи до минимум изхвърлянето на отпадъци от различен характер извън контейнерите, най-често едрогабаритни и строителни, което води до замърсяване на градската среда.

Община Бургас от години предоставя услуга за безплатно извозване на едрогабаритни и строителни отпадъци, генерирани от ремонтни дейности в домовете. Всеки гражданин може да заяви ползването на тази услуга на телефон: 056/84 48 20 и 0893/337909.

Извозването се осъществява в интервала от 08.00 до 14.00 ч. в делнични дни. Строителните отпадъци трябва да бъдат поставени в чували като количеството не надвишава 3 куб. м. Отпадъците се изнасят на място с осигурен достъп за специализирания автомобил не по-рано от деня за извозване. За живущите в кварталите извозването се осъществява два пъти месечно. Услугата се предоставя безплатно веднъж годишно за всеки жилищен имот.