Общинският съветник от движение „Гергьовден“ в Царево Емил Пейчев, който е част от опозицията в местния парламент в морската община търси разяснение на данните за туризма. Поводът е отчетеният официално през миналата седмица ръст от 20% и получените от общински съветници данни. Съпоставката на цифрите е повод за реакцията на Пейчев.

„Дали тази цифра от 20% не е отново плод на „нумерология”, свързана с настоящата година – 2020г. - или наистина е подплътена с факти?!“, пита Пейчев, подчертавайки изказването на кмета Лапчев по време на обсъждането на бюджета, когато той заяви, че общинските финанси са балансирани и като цифри, и като нумерология.

В понеделник /14.08.2020г./ общинските съветници и кметове на кметства в община Царево са получили на електронните си пощи „Информация за изпълнението на приходите и разходите по бюджета на община Царево за периода 01.01.2020г. - 30.06.2020г.” Документът е бил подписан лично от кмета на общината – Георги Лапчев.

„От отчета става ясно, че приходите от Туристически данък в общинската хазна от началото на годината до края на месец юни са в размер на 2 969лв. Бърза справка в отчета за полугодието на 2019 г. показва, че за същия период на миналата година приходите от Туристически данък в община Царево са били шест пъти повече - 18 294лв., т.е. – за първите шест месеца на годината има спад от -83,77%.

Само 4 дни по-късно, на среща на кмета Георги Лапчев с ресорния министър по туризма Марияна Николова в Лозенец, в присъствието на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков става ясно, че „община Царево бележи ръст от 20% на туристите за този летен сезон до момента, което е отразено и в медиите.”, коментира Емил Пейчев.

Той призовава кмета на община Царево да докаже данните, за да не остават общинските съветници и кметове от общината с впечатлението, че информацията за пред тях е една, а за пред медиите – друга.