Огнище на COVID-19 в българския футбол. 20 души - играчи, треньори и служители от Първа лига са дали положителни проби за коронавирус. Сред инфектираните са 16 души от "Черно море" и четирима футболисти на "Царско село".

Всички футболисти, треньори и служители на "Черно море" с положителен тест за коронавирус са поставени под карантина вкъщи. За момента от футболния клуб не разкриват имената на заразените футболисти.

Здравният министър заяви, че сред диагностицираните с COVID-19 e старши треньорът Илиян Илиев. По информация на „По света и у нас" някои от заразените са с леки симптоми и имат температура, а при другите за момента заболяването протича безсимптомно.

Четирима футболисти на „Царско село" също са с положителен тест за коронавирус. Как толкова много играчи от двата отбора са се заразили - все още не е ясно.

Но каква е предисторията? На 2 юли "Царско село" и "Черно море" играха мач от първенството на стадиона на Царско село.

На следващия ден стана ясно, че футболистът на „царете" Мартин Кавдански е дал положителна проба за COVID-19. Опитният защитник е играл срещу „моряците", като носител на коронавирусна инфекция, въпреки че тестът му преди мача е бил отрицателен, но след това стана ясно, че са сгрешени лабораторните изследвания.

Държавата ще предприеме строги мерки, ако се увеличи броят на заразените с COVID-19 в българския футбол.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Ако този процес се задълбочи, може би в най-скоро време може да предприемем и мерки за игра на футболни мачове без публика. Макар че става въпрос за хора, които играят на терен и където пък най-малко е възможно те да се заразят.

Все още не е ясно как са се заразили футболистите.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: По всяка вероятност заразата е дошла от вън, а не от самия мач. Искам още няколко дни да видим какво ще се получи, ще получим информация и ако има някой от публиката, това също е много важно.

Ананиев уточни, че здравните власти правят необходимото, за да не се допусне на футболния терен да излезе заразен с коронавирус.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Когато открием, че в даден отбор след мача има положителна проба, ние веднага отделяме този футболист да не играе. Останалите ги тестваме веднага. От 24 до 48 часа преди следващия двубой отново тестваме целия отбор.

Преди футболна среща всички отбори и служители минават бързи тестове за коронавирус. В началото на всеки месец пък им се правят задължителните PCR-тестове, според указанията на Българския футболен съюз.

източник БНТ