Производителите в Европа търсят реализация, но на дъмпингови цени, това прави конкуренцията нелоялна - под себестойността на българските производители. Преработвателите търсят по-евтина суровина, но това е унищожително за нашето животновъдство, коментира председателят на Асоциацията на млекопреработвателите (АМ) у нас Димитър Зоров по БНТ.

България има по-добри от вносните продукти в асортиментите, които произвеждаме – киселото мляко, кашкавалът и бялото саламурено сирене, произведени по БДС, са без аналог, смята Зоров.
Той беше категоричен, че изказванията на някои от представителите на веригите, че родните производители използват вносно сухо мляко за суровина, не са истина.

„Този път българския потребител има възможността и гаранцията да получи млечни продукти от 100% българско мляко", обясни Зоров по отношение на постановлението на Министерски съвет (МС), според което веригите трябва да отделят повече място за родна продукция.

Той изрази своята подкрепа към Министерството на земеделието и МС и поясни, че още от миналата година в Гърция са задължени със закон да произвеждат продуктите си от гръцко мляко.

По думите му мярката не насочена специално към преработвателите, а по-скоро към намиране на реализация на суровото мляко на фермерите. Председателят на АМ цитира данни, според които заетите в сектора наброяват около 100 хил. души.

В отговор на въпрос дали кризата с коронавируса у нас е ударила сектора, Зоров поясни, че е имало проблеми още преди появата на COVID-19.

Според него най-голяма полза от приетата мярка ще имат производителите на суровини, зеленчуци и сурово мляко. Ключовото за икономиката пък ще бъде, че парите ще останат да се генерират в България, данъците от тези средства пък ще отидат в бюджета.