Загубите след фалита на ”Томас Кук” на хотелиерите и транспортните фирми у нас са търговска тайн. Става въпрос за десетки милиони лева. Хотелиерите са приемали неблагоприятни условия при сключването на договорите си с ”Томас Кук“ - плащането да е 60 дни след като си заминат туристите.

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Когато е готов колективния иск ще може да се коментира конкретни цифри. Много е важно да съдействаме максимално да се позиционираме спрямо съответното законодателство за кредиторите. Това са частно правни взаимоотношения, защото както „Томас Кук“, така и българските хотелиери са частни компании.

Разходите за туристите на „Томас Кук“, които са в страната, те в момента са около 5 000 ще бъдат поети от застрахователите и гаранционния фонд.

Освен английски от България се оказва помощ за придвижване до домовете им и на немски туристи. Освен да помогнем на всички да се приберат, за нас е важно да покажем на туристите че сме гостоприемни и отговорни.

Ще стартираме дебат за възможности за защита на българския туристически бизнес чрез законодателни промени. Работим с много чуждестранни туроператори и е важно браншът у нас да има защита. Следващата седмица ще е инициирана среща с немски туроператори.

9 200 000 са туристите в България, от тях близо 435 000 са клиенти на „Томас Кук“, обяви Ангелкова. 50 000 са туристите, които води „Томас Кук“ в България през зимния сезон. 3,6% е общия спад за юни и юли за страната ни.

Тя отчете и спад на руските и немски туристи и ръст на английски през летния сезон тази година.

Изключително сериозен трус в световен мащаб е този фалит. Има големи туроператорски компании, които и в момента работят за запълване на тази ниша, но трябва България да е видима за тях, за да можем да запазим чартърите и туристите през следващата година, каза още Ангелкова.