Асоциацията на организациите на българските работодатели, в което членуват БСК, БТПП, АИКБ и КРИБ представи на пресконференция списък с 24 приоритета, по които ще работят през 2019 година, предаде репортер на БГНЕС.

Бизнесът е групирал целите си в три категории за подобряване на бизнес климата, проблеми с човешките ресурси и за цялостна реформа в енергетиката.

Сдружението ще настоява за равно разпределение (50/50) между работодател и работник на дължимите осигурителни вноски. В тази връзка се обмислят промени в Кодекса на труда за нов вид трудови договори. Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, тъй като ще бъде компенсирано с тяхното увеличение.

От сдружението настояват държавата да ускори изграждането на електронното управление, ограничаване на държавната намеса в икономиката, намаляване на регулаторната тежест,ускоряване на реформата в здравеопазването.

Бизнесът апелира за по-широки правомощия на Агенцията по заетостта, облекчаване на вноса на чуждестранни специалисти чрез издаване на карта за достъп до нашия пазар, отмяна на задължението на работодателя да изплаща първите три дни за болничен. /БГНЕС