Харалан Александров е роден през 1967 г. Завършил е българска филология, специализирал е антропология. Занимава се с изследователска работа в Института за човешките отношения към Нов Български университет и е преподавател във висшето учебно заведение.

Доц. Александров, какво представлява новата стратегия, разработена от Местната инициативна група Камено-Бургас и какви са предимствата?

Това на практика е нещо като мини агенция за развитие, изнесена на територията на Камено. Така се спестява огромното усилие да се преминава през дългия бюрократичен път от сравнително малко населено място, сравнително далече от столицата- до администрацията в София.

Другото предимство е, че програмата и стратегията, е скроена по мярката на именно тази територия. Направена е така, че да отговори на конкретните потребности, възможности и планове за развитие на тази територия. Нещо като дреха, направена по тяхна мярка. За мен като човек, който се занимава с обществените и социалните процеси, това е уникален шанс за общността да се осъзнае, опознае, да се свърже помежду си и да участва активно в собственото си развитие. Подходът, който този проект следва, е еманация на демокрацията на участието.

Кой всъщност стои зад тази програма?

Това са хората от този регион, които в продължение на няколко месеца, с наша подкрепа, и с подкрепата на общината, породиха идеи, затова как трябва да изглежда тяхното населено място, какви са подходите в които да се води развитието и как те трябва да участват в управлението. Те разпознаха, че това не е поредната инициатива на властта, на общината, или на някаква външна агенция, а това е нещо, което е направено за тях и може да се случи, само ако те участват активно.

Какви са прогнозите, успешен ли ще бъде този проект?

Ще бъде прекрасно, ако тази територия, която разполага с този ресурс, разполага и с тези финанси. Разбира се, изискванията са големи. Участвал съм в много подобни проекти, мога да говоря за Разлог като успешен модел- там промените са впечатляващи. Идеята е хората да поемат микроикономиката в свои ръце.

Тук се забелязва много сериозно усилие за напомпване на ресурс в периферията на страната. Тази програма се опитва да се противопостави на могъщите пазарни процеси, които ако бъдат отключени и няма политика за тяхното опитомяване, ще доведат до това, което се случва в момента- обезлюдяване на периферията на България, струпване на хора в големите градове и огромни регионални диспропорции от гледна точка на качеството на живот, достъп до услуги, до по-добро образование и здравеопазване.

Каква е целта?

Това, което Европейският съюз се опитва да направи чрез тези програми, е да преразпредели ресурса към периферията, и да даде реален шанс на хората, за да имат те възможност да получат допълнително основание да останат тук, да живеят тук и да развиват този регион. Тук, заедно с местната инициативна група, свършихме много работа и се надявам тази стратегия да бъде подкрепена. Защото тя беше направена по всички правила и с много широко участие.