Безжичен интернет ще има от догодина на територията на пристанищата Бургас и Варна. Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) вече обяви обществена поръчка за изпълнител на проектирането и изграждането на комуникационната система. Изграждането й е в съответствие с европейските директиви за улеснение на корабоплаването. По този начин ще се осигури бърза комуникация на корабите, които пристигат и напускат морските пространства. Това дава възможност за икономически растеж и повишаване качеството на обслужването. Прогнозната стойност на поръчката е 6 млн. лева без ДДС.

Wi-Fi ще има на кейовите корабни места на терминалите Бургас-изток 1, Бургас-изток 2, Бургас-запад и Росенец, във Варна-изток, Варна-запад, пристанищните терминали в Балчик, Леспорт и Несебър, а също и новопостроения Брегови център-Варна в парк Аспарухово.

Безжична връзка с интернет ще има и на територията на двете морски гари и откритите части в морето към съответните пристанища. Внедряването на системата ще създаде по-голям комфорт на пасажерите и персонала на акостиралите плавателни съдове, както и на посетителите и служителите.

Преминаващите през двете пристанища свободно ще могат да използват лаптопи, смартфони, таблети и други мобилни устройства, което ще подобри не само личната им комуникация, но и връзката им с отделни институции.