Към своя край върви изпълнението на строително-монтажните работи за изграждане на две нови частни предприятия в бургаската Промишлена зона „Север“. Това са базите на „Тивекс“ ООД и „Рожен 1“ ООД, където ще се разкрият над 100 работни места.

Проектът на фирма „Тивекс“ ООД е за изграждане на производствено - складова база и разширяване на производственият капацитет. Инвестицията се реализира върху терен от 5000 кв. м., а стойността й е 4 000 000 лв. В новата база на „Тивекс“ ще работят 36 души. Вече е доставено част от високотехнологичното оборудване за изработка и дообработка на меки и металопластични уплътнения, изделия от технически пластмаси, метални детайли и възли. Кметът и управителят Николай Туджаров обсъдиха възможности за стажове на гимназисти от Техникума по механоелектротехника и електроника, които да се обучават за работа с високотехнологичното оборудване на компанията.

Складово-логистичната база на фирма „Рожен 1“ ООД се изгражда в непосредствена близост, на територия от 15 дка. Теренът е закупен на търг от общинското дружество „Хляб и хлебни изделия“ ЕООД. Инвестицията е в размер на 5 000 000 лв., а в базата ще работят над 80 души.

Община Бургас има готовност да започне ремонт на довеждащата инфраструктура, обслужваща тези два имота. За целта е осигурено финансиране в размер на 817 000 лв. през Министерство на икономиката, тъй като проектът на „Тивекс“ е сертифициран като инвестиция клас А.

Пред финал е и изграждането на предприятието за производство на опаковки за хранително-вкусовата промишленост на „Сидоренко Фудтех“ ЕООД и „Сидоинвест“ ЕООД. Новата база е съставена от производствени халета, складова и офисна част. Строително - монтажните дейности приключиха, доставено е част от високотехнологично оборудване за производството на опаковки на хранителни продукти, което е изцяло роботизирано. В процес на въвеждане е специализиран софтуер за продажби и управление на складови наличности, Проектът също е със сертификат от Българската агенция за инвестиции, а размерът на инвестицията е над 10 млн. лв.