След масови проверки установиха над 1400 незаконни сметища у нас

img

Близо 1500 нерегламентирани сметища са били установени след масова проверка на прокуратурата в цялата страна. 1426 е общият брой на незаконните площадки за отпадъци, а новината за това идва само ден след арестите на зам.-министър от МОСВ и бизнесмени, заради схеми с отпадъци.

Върховната административна прокуратура съобщи, че са били установени 1426 незаконни сметища и 440 локални замърсявания. Предлага се ресорното министерство да засили контрола по отношение премахването на нерегламентираните сметища и съответно да се налагат санкции на виновните лица.

Установено е, че преобладаваща част от замърсяванията са причинени от изхвърляне на строителни и битови отпадъци на нерегламентирани места.

След констатирани нарушения са съставени 141 акта за установяване на административни нарушения, издадени са 45 наказателни постановления и 48 фиша. Образувани са едва 3 досъдебни производства.

"В голяма част от случаите извършителите на нарушенията не са установени, поради което не са предприети действия по санкционирането им", признават от държавното обвинение.

"В някои случаи контролните органи са предприели необходимите действия – съставени са 351 констативни актове и 4 броя протоколи за предупреждение, с които към нарушителите са отправени 487 предписания. Последните са насочени към премахване на сметищата и замърсяванията и вземане на последващи мерки – поставяне на забранителни табели, осигуряване на контейнери за отпадъци, осигуряване на видеонаблюдение", казват още от прокуратурата.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав

Трагедия на Моста в Бургас