"Имам вродено чувство за скромност, за справедливост", заяви премиерът Бойко Борисов. Думите му бяха в отговор на въпрос дали ген. Мутафчийски трябва да носи отговорност за думите си "Яко ще измрат", тъй като в Австрия може да бъдат съдени политици всяващи паника, включителни “приятелят на Борисов” - австрийския канцлер Себастиан Курц. Борисов с половин уста се разграничи от думите си преди три дни, когато каза: “Получихте рядък шанс да ви управлявам”.

"В България няма добро ненаказано. Почваме да тачим българите, когато ги убият, обесят. Д-р Мутафчийски, е направил стотици и хиляди операции. Маса народ е спасил. Няма да се учудя, ако ни осъдят за това. Аз много го уважавам като доктор. Ми осъдете ни. Имам вродено чувство за скромност, за справедливост. Не знам дали премиера на Австрия Курц ще го осъдят. Няма лидер в света, който да не е всял страх и да не е казал "Ще умрат хора“, каза Борисов. Той добави, че такива изказвания не е имало вероятно само в Северна Корея.

Единственият, който е подкрепял премиера през през цялото време е доцент Мангъров. “Мангъров вика - смело напред. Няма да говоря повече, да не го почнете и него", каза Борисов. Доктора (Мутафчийски) си свърши работата и продължава да я върши. “Направихме много, сега искаме да направим още. Още малко сме ви нужни, няма кой по-добре да се справи”, заяви още премиерът.

След разговор с премиерите на Гърция, Сърбия и Румъния премиерът съобщи, че от 1 юни отпада карантината при пътуване в съседните страни.

При партията на Радев народът мрял повече

Борисов коментира и думите на президента Румен Радев, който каза днес, че по време на управлението на ГЕРБ България се "стопи с 600 хил. души".

"По време на нашето управление са се родили над 770 хил. млади хора. Щом смъртността е заради нас, значи със 150-200 хил. повече млади българи са се родили по време на нашето управление. Това логика ли е? Това държавен глава ли е? По време на неговата партия, като е управлявала, 2005 г., примерно, са починали 113 хил. 2019-та са 108 хиляди. При неговата партия мрат повече", заключи премиерът Бойко Борисов.

Премиерът бе попитан и за твърденията на бизнесмена в изгнание Васил Божков, че депутатът от ДПС Делян Пеевски има все повече власт в държавата и е назначил главния прокурор Иван Гешев. "Как ще го назначи? Има ВСС, има политически партии, толкова кръгове минаха", каза министър-председателят. За Делян Пеевски каза, че ‘освен да прави дарения, аз не съм чул в последните месеци с нещо да се е занимавал."

Държавата дотира разпространението на вестници с 20 млн.лв.

Преди години тези неща ми влияеха, сега така съм обръгнал и знам всяко едно нещо следствие на какво е, каза Борисов за историята около прехвърлянето на акциите на футболния клуб “Левски” от обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Тук премиерът отбеляза, че като казал “Божков тв”, нямал предвид бТВ, а това, че всеки във фейсбук можел да бъде телевизия.

„Нямаме проблем с никоя медия. Неслучайно дадох пример с разпространението на вестници. И Росен Желязков тук може да ви каже, защото държавата, отсега като гледам сметките, близо 20 милиона ще й струва да може да се разнасят вестниците всяка сутрин в 6 часа“, посочи премиерът. „Така ли е Желязков, това ли ми каза днес?“, обърна се Борисов към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. И продължи: „За да има абсолютна възможност всеки, който иска да види карикатура, да прочете, да я получи – затова държавата дотира с 20 милиона. Цифрата излезе голяма. И аз се надявам репортерите и журналистите да ги знаят тези данни“, каза още премиерът.

Източник: ΟFFNews