Държавата бърза със създаването на данъчни складове и бензиностанции

img

Държавата е готова със закона за държавните бензиностанции. На брифинг в Министерски съвет финансовият министър Владислав Горанов посочи, че държавата искала да отговори на очакванията на обществото за ценообразуването на бензина.

От Министерски съвет са аргументирали идеята си в Проект на Решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси. Предложенията ще бъдат внесени в Народното събрание.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че целта не е държавата да се меси в пазара, а да създаде възможност за по-добър пазар и по-добър достъп.

Конкуренцията работи и няма нарушение на антимонополните правила, отчете министърът на финансите, като обясни, че сериозно са се запознали с докладите на комисията по защита на конкуренцията. Видно е обаче, че някои бензиностанции поддържали с над 20 стотинки по-висока цена в сравнение с останалите бензиностанции и с 50 стотинки повече, отколкото бензинът излиза от данъчните складове.

Горанов иска обаче още по-гарантирана сигурност в цените на горивата. 91% от всички данъчни складове са собственост на шест оператора, което именно е проблемът. Заради това приоритет на законопроекта са и лицензираните данъчни складове.

За да може да има всеки достъп до търговията с горива се създава Държавна петролна компания. На нея ще бъде прехвърлено съхранението на държавните резерви от горива. Всеки търговец ще може да има достъп до отложено плащане на акциз. Така ще се увеличи възможността за конкуренция, по мнението на Горанов.

Държавата може да действа и като търговец, категоричен е министърът. Икономическият министър Емил Караниколов вярва, че промените ще дадат като възможност, привличане на нови инвеститори.

Основен приоритет за държавата било изграждането на данъчни складове.

Изграждането на бензиностанции едва ли ще става със средства от държавния бюджет. На въпрос кога обаче ще може да се случи това нито министър Горанов, нито министър Караниколов дадоха конкретен отговор, но финансовият министър заяви: "колкото по-бързо, толкова по-добре".

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Горят сараите на Доган в парк Росенец

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?