Супермаркетите ще са длъжни да продават повече български продукти, министърът призова за родни стоки на Великденската трапеза
Министърът на земеделието и храните Десислава Танева остро разкритикува големите хранителни вериги у нас за нежеланието им да въведат мерки в подкрепа на малките производители.

Големите на пазара, сред които „Билла“, „Кауфланд” и „Лидл“, заплашиха страната ни с наказателна процедура заради идеята на правителството, целяща да бъде осигурен пазар за българските производители. Според тях искането за спасяване на българските земеделци и животновъди погазвало основните принципи на пазарната икономика.

„Унижение е за български държавник да коментира позицията им“, възмути се Танева на пресконференция в Министерски съвет.

„Може пенсионер с 240 лева пенсия да я дари в тази криза, а не може търговски оператор с Nна брой обекти, генериращ такива доходи, да направи минимално усилие бедният производител да може да продава в обекта му в провинцията. Това е нон сенс! Не подлежи на коментар!“, обяви емоционално министърът.

Според нея позицията, разпратена от веригите, е пълна с манипулации, а идеята за подобна мярка не е от вчера.

„Ние водим от доста време опит за диалог, който е абсолютно безплоден. Ще въведем задължение на всички оператори, които имат представителство в цяла България с търговски обекти, да предлагат местна регионална продукция на потребителя. Това е минималното, което сме длъжни да направим, за да съхраним нашия народ“, подчерта тя.

Според проекта в търговските вериги трябва да се обособят места (щандове, регали, хладилни витрини и др.) за български храни, които да заемат минимум половината площ за всяка групи храни. Тези храни трябва да се купуват директно от производителите в съответната област на всеки магазин, или до 200 км. от областния център, а продукцията им не може да бъде продавана на промоционални цени, освен с изричното им писмено съгласие.

Танева призова още за предстоящите Великденския празници всичко на трапезата ни да е българско.