Председателят на Европейския изследователски съвет (ЕИС) - главната научна структура на Европейския съюз, подаде оставка в разгара на кризата с коронавируса, давайки израз на различията си с действията на институциите на ЕС за борба с пандемията, предаде Асошиейтед прес.

Мауро Ферари оглави ЕИС на 1 януари т.г., т. само преди 3 месеца, и оставката му, подадена лично пред председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, влиза в сила веднага, съобщи говорителят на комисията Йоханес Барке.

Критиките му ще засилят натиска върху институциите на ЕС, които станаха обект на обвинения, че не работят заедно в борбата срещу глобалната пандемия, посочва АП.

Новината съобщи първо британският вестник "Файненшъл таймс", пред който Ферари каза, че е "изключително разочарован от европейския отговор" на пандемията. Той се оплака, че е срещнал институционални и политически пречки" на опитите да се създаде научна програма за борба срещу вируса.

"Омръзна ми от както от управлението на науката, така и от политическите операции в ЕС, - посочи той. - Загубих вяра в самата система."

"Предизвиканата от разпространението на вируса криза напълно промени моите възгледи, макар че с ентусиазъм продължавам да подкрепям идеалите на международното сътрудничество", казва ученият в изявлението си, цитирано от вестника и от ТАСС.

Ферари обясни, че разногласията му с Еврокомисията са започнали в началото на март, когато той предложил да се създаде специална програма на ЕИС за борба с вируса и "когато стана очевидно, че пандемията ще се превърне в трагедия, вероятно с безпрецедентни мащаби".

"Мислех, че в такова време най-добрите учени в света трябва да бъдат обезпечени с ресурси и възможности за борба с пандемията, за да бъде заменен често импровизационният подход на политическите лидери", отбелязва той.

Но научният съвет на ЕИС - управляващ орган на организацията, единодушно отхвърли идеята на Ферари с аргумента, че финансирането на такива крупни проекти не е от компетенцията на ЕС.

Европейската комисия защити действията си в борбата срещу кризата и каза, че по бърза процедура са одобрени 18 изследователски и научни проекти за борба срещу кризата с коронавируса, а други 50 проекта на ЕИС също се включват в рамките на общите усилия на ЕС.

"ЕС има най-всеобхватния пакет от мерки за борба срещу вируса и използва различни инструменти, за да може да оказва най-мощен ефект за разрешаване на кризата", заяви комисията.