„Реализирали сме мобилна апликация, която е насочена проактивино за това гражданите да информират за текущото си здравословно състояние. В рамките на 10 дни изградихме централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи, като в първите 48 ч. реализирахме регистъра на всички карантинирани и заболели хора“. Това заяви Ивайло Филипов от "Информационно обслужване" по време на представяне на Националната информационна система за борба с COVID-19 в Министерския съвет.

„Предивидени са в системата и множество интеракции с РЗИ-тата, с личните лекари, , с общините, с пожарната, с полицията и с Гранична полиция. Доброволците също са включени. Целта е да може информация, която е въведена веднъж да се използва от всички звена, на които е нужна“, каза още той.

На представянето присъстват и премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и представители на „Информационно обслужване“.

Целта на приложението е информацията, въведена веднъж, да се използва от всяка структура и да не се губи време. Информацията се прехвърля към аналитичната част, използва се софтуер за анализи, той се ползва в Южна Корея, Китай и Италия, Сингапур, Тайван. Гражданите могат да ползват мобилна апликация, по която да получават информация за медицинския си статус и държавата да прави превантивни действия.

"Има визуализация през географски карти, така че достатъчно информация да се публикува публично, гражданите да виждат собствения си принос и всеки ден да се вижда информация за карантинирани, заболели, оздравели, смъртни случаи да бъде презентирана в интернет", добави още Филипов.

„Най-голямата полза е за тези, които идват от чужбина, ако на границата си подаде някой данните, след 14 дни ще получи информация, че вече не е в карантина. Това, което е направено ще улесни всички. Ще облекчи документацията и тестовете. Най-големият принос е факта, че това ще облекчи и граничните полицаи, които проверяват хората, които идват от чужбина“, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Снощи от СЗО категорично казаха, че мерките не трябва да се разхлабват“, посочи още той.

„Изграждането на такава система е от изключителна полза за Министерстово на здравеопазването. Осигуряването на връзката между отделните институции също е много важна цел, тъй като са обвързани личните лекари, болниците, МВР, пожарната. Те ще са в непрекъсната връзка и информацията ще тече между тях. На базата на тази информация можем да правим анализи и да опитаме да предотвратим разпространеннието на болестта“, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. И благодари на всички, които са участвали в разработването на софтуерното решение.

„В тази система ще можем да намерим много информация, както за заразени, така и за преболедували и така могат вече да се вземат научно обосновани решения за евентуално разхлабване на режима“, посочи генерал Венцислав Мутафчийски.