250 лв. ще е еднократната помощ, която ще получат през следващата учебна година около 43 800 бедни деца. Това предвижда предложението на социалния министър Деница Сачева, което е публикувано за обществено обсъждане.

Помощта обаче е замразена за поредна година. Парите се дават при условие, че средномесечния доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-нисък от 450 лв. Тя се отпуска без доходен тест за деца с трайни увреждания. Парите се изплащат на два транша. Половината се превежда веднага, след одобрението на родителите. Останалата сума се плаща в началото на втория учебен срок. А парите ще се връщат, ако детето не ходи на училище.

Ако детето има 5 неизвинени отсъствия за 1 месец, то тази сума се възстановява в пълен размер. При положение, че през първия срок детето е посещавало училище, но през втория срок то натрупа 5 неизвинени отсъствия в рамките на 1 месец, родителите са длъжни да върнат цялата сума - и за първия, и за втория срок. Освен това, семейните помощи за деца се прекратяват за срок от 1 година.