Живот ще има и след коронавируса, но не си ли опазим хората и бизнеса с директни мерки, той няма да е в България. Това заяви в интервю за БТА независимият финансов експерт Мика Зайкова.

Според нея правителството трябва да подпомогне директно хората с финансова помощ и да облекчи бизнеса с неплащане на ДДС за поне няколко месеца. Необходими са мерки и за самонаетите, които са около 800 хиляди в България, както и за всички хора от малките населени места, смята Мика Зайкова.

Експертът даде пример как може да се направи директно подпомагане на домакинствата по примера на други страни - в САЩ всеки американец ще получи по 1500 долара, всяко английско семейство ще получи за три месеца по 10 000 паунда, всеки човек в Германия - 900 евро, във Франция и в Гърция - 600 евро, в Кипър - 400 евро", посочи Мика Зайкова.

Тя смята, че мярката 60/40 е помощ от държавата, но не голяма, защото малкият бизнес няма да може да плати тези 40 процента, тъй като няма откъде да ги вземе при затворен магазин, ресторант, хотел.

За подпомагането на фирмите Зайкова разказа, че в различните страни е определен някаква критерий за намаляване на оборота, спрямо който фирмите се подпомагат с намаляване на ДДС или освобождаване от ДДС за определен период. "В Кипър е определена граница за всички фирми, които имат намаление на оборота си поне 25 процента, във Франция границата е 40 процента, посочи експертът. Малкият бизнес в Кипър два месеца няма да плаща ДДС, никой няма да му го търси, каза Зайкова.

Според нея мерките, които взе правителството по отношение и на бизнеса, и на населението, се свеждат до облекчаване взимането на кредите, а в тази ситуация що се касае до малкия и до средния бизнес, както и за хората, взимането на кредити е контрапродуктивно, защото така се задлъжнява.

Зайкова смята, че и мерките за т.нар. данъчни ваканции до юни също не са ефективни, защото има отлагане на плащането, но не и отменяне.

Според експерта за възрастните хора също няма никаква директна помощ. Великденските добавки от 40 лева за пенсионерите не са помощ за кризата с коронавируса. "Великденски дават, както дават и коледни, а и пак се хвалят, че 1,2 млн. пенсионери са под линията на бедност", допълни Зайкова.

"Но да оставим възрастните, така или иначе ние, заедно с целия свят в момента правим пенсионна реформа, защото старите умират и ще спасим пенсионните фондове, но трябва да помислим и за младите", каза Зайкова. Според нея Владислав Горанов
"пази бюджета, пази фискалния резерв, а не мисли за това, което ще убие България утре, защото няма ли бизнес, България няма да я има".

БВП се очаква да се свие с до 3 и повече процентаи да се занули, смята Зайкова

Според Зайкова БВП се очаква са се свие с 3 и повече процента и дори да се занули. Туризмът не е толкова важен за БВП, защото е 13 процента от БВП, но е важно потреблението - 80 процента от него се формира от потребление. Когато фирмите фалират и населението няма пари хляб да яде, няма как да се качи потреблението, коментира Зайкова. Тя прогнозира, че и инфлацията ще расте заради завишените цени на основни стоки и лекарства. В момента има завишение на цените, но това не се дължи на магазинерите и аптекарите, а на цените на едро, на влошените транспортни връзки и на това, че нямаме достатъчно местно производство, каза Зайкова.

Тя смята, че правителството е трябвало да направи анализ, подобен на този, който беше направен от Института за пазарна икономика, да прогнозира и изчисли загубите, и да прецени мерките спрямо тях. Като страна с един от най-малките външни дългове, можем да бъдем по-гъвкави, смята Зайкова. Кипър и Франция имат директни мерки за хората и бизнеса, а са с дълг над 100 процента от БВП, допълни експертът.

Зайкова смята, че с увеличаването на капитала на Българската банка за развитие, която ще предоставя гаранции пред търговските банки за вземане на заеми от фирмите, ще се помогне най-много на 10 процента от фирмите.

Експертът прогнозира още по-голям отлив на инвестиции след кризата с коронавируса. "Ние и преди да имахме този проблем, нямахме инвеститори, които да искат да правят нещо тук - нашите инвестиции растяха заради купуването на държавните ценни книжа, вили и апартаменти, а капиталови инвестиции, инвестиции в реалния сектор, които да произвеждат допълнителна добавена стойност и да формират печалба, нямахме. Занапред, ако не спасим бизнеса, няма и да имаме", коментира Зайкова.

По отношение на мерките за борба с коронавируса, експертът Мика Зайкова коментира, че е добре, че има и Медицински съвет, към премиера, който дава експертни мнения извън статистиката на оперативния щаб.

Според нея е добре, че са отделени пари за хората на първа линия - за медицинския персонал и хората от полицията, но има и такива, които са и втора линия и имат нужда от помощ - продавачите в магазините, в аптеките, обслужващите банките и застрахователните кампании, които нямат никакви предпазни средства и всеки ден рискуват живота си.