Външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан обвини Турция, че изнудва Европа, като изпраща мигранти на границата с Гърция, съобщават световните осведомителни агенции.

"Този миграционен натиск е организиран", настоя той пред Сената на Франция, допълвайки: "Той е организиран от режима на президента Ердоган като форма на изнудване на Европейския съюз."

Френският първи дипломат изтъкна, че границите на ЕС ще останат затворени за мигрантите, въпреки заплахата на Анкара да ги пусне.

"Границите на Гърция и Шенгенското пространство са затворени и ние ще гарантираме, че те остават затворени" въпреки опитите за влизане на хиляди мигранти, които са се събрали на турско-гръцката граница, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че ще им бъде разрешено да преминат в ЕС, допълни Жан-Ив льо Дриан пред френските сенатори.

Ердоган предупреди Европа, че трябва да подкрепи неговите "решения" за прекратяване на конфликта в Сирия, ако иска да избегне нова мигрантска криза, въпреки споразумението от 2016 г. за спиране на потока мигранти в замяна на предоставянето на милиарди евро помощ.

Напрежението се изостри заради предприетата от Анкара офанзива срещу подкрепяните от Русия сили на Сирия, след като в провинция Идлиб през последните седмици бяха убити над 50 турски войници.

Близо 1 млн. души в Идлиб бяха прогонени от домовете си заради офанзивата на сирийските правителствени сили, която е подкрепяна от въздуха от Русия, макар че в момента бежанците са блокирани да влизат в Турция.

Льо Дриан отбеляза, че Ердоган трябва да изясни намеренията си със съюзниците си в НАТО, вместо да изисква подкрепата им чак след предприемане на едностранни действия в Сирия.

"Ще трябва бързо да проведем откровена и сериозна публична дискусия с Турция, за да знаем къде стои всеки и къде се пресичат нашите общи интереси, в противен случай няма да излезем от това", подчерта френският първи дипломат.