ЕК ще предостави на Гърция 700 млн. евро за справяне с мигрантския натиск.

Това обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в изявлние, след като заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европарламента Давид Сасоли направиха оглед с хеликоптер на сухопътната граница между Гърция и Турция.

Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли пристигнаха по-рано днес в Гърция, а премиерът Кириакос Мицотакис ги заведе на границата с Турция, където от няколко дни хиляди мигранти се опитват да преминат на гръцка територия по пътя си към Европа.
Очаква се Гърция да потвърди действията си за защита на външната граница на Евросъюза и овладяването на създалата се преди дни кризисна ситуация. Брюксел вече одобри и изпраща допълнителни сили на „Фронтекс“ за подсилване на охраната тук.

Преди да посрещне тримата евролидери, Мицотакис се срещна с ръководители на силите, които охраняват граничните зони по река Марица и заедно обходиха района.

Малкото гръцко селце Кастаниес се превърнал в последните дни в една от най-горещите точки по границата си и си спечели сериозно медийно внимание - стотици журналисти от цял свят предават от мястото.

През целия ден от ранна утрин тук патрулират военни камиони и коли на жандармерията и полицията, затворен остава пропускателният пункт, а ничията земя е отцепена, като достъпът до нея е блокиран, предаде БНР.

В петия ден от началото на мигрантския натиск към Гърция има сериозно присъствие на жандармерия, полиция и армия след сблъсъците през последните дни.

Ситуацията е спокойна, но мигрантите търсят други пътища за влизане на гръцка територия, заобикаляйки Кастаниес.

Над 130 хил. мигранти са преминали от Турция на територията на ЕС, след като Анкара реши да отвори границите си за бежанците. Това обяви турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу в Туитър.

Турция взе решение да отвори границите си за бежанците след смъртта на 36 турски военни в Идлиб в нощта срещу петък.

От страна на Гърция днес все още липсват данни за броя на хората, които са се опитали да преминат границата.

По браздата от гръцка страна обаче има засилено присъствие на армия, жандармерия и полиция, а граничният пункт Кастаниес - Пазаркуле е затворен.

Камиони с гръцки военни – жандармерия и полиция непрекъснато сноват през границата. Гръцките сили за сигурност са на смени, войниците са разположени на метри един от друг, за да няма пробив в редиците.

На пътя към жп гарата в далечината се виждат два силуета – Райд и Ахмед от Сирия, казват, че са минали границата пеша.

“Аз бях в Турция един месец, но приятелят ми прекара в Турция 7 години. Идвам от Хомс“.

“Аз съм от Идлиб. Там бомбардират“, разказват те.

Твърдят, че пътят им в Турция е минал през Истанбул, а после Одрин. Идват пеша и са пътували 10 дни. Ахмед и Райд казват само едно дума – Солун.