Палатков лагер на майките от „Системата ни убива” се настани под прозорците на властта. Недоволните родители на деца с увреждания настояват социалният министър Деница Сачева да подаде оставка, защото не одобрява Закона за личната помощ.

„Поставяме началото на края на министър Сачева с палатков лагер. Ние оставаме тук и не смятаме да си ходим, докато тя не си подаде оставката, заради пропагандата, която води срещу Закона за личната помощ. Това е законът, който гарантира живота на хората с най-тежките и множество увреждания. Това е законът, за който ние си дадохме живота седем месеца миналата година и за който спахме на тези павета”, обясни целта на безсрочния им протест организаторът Вера Иванова, цитирана от Дарик. нюз.

Тя уточни, че атаката срещу новия закон е защото държавата няма пари за него. Иванова е категорична, че ще продължат да се борят срещу системата докато тя не се промени. Вера Иванова обяви, че в този момент протестират и в Благоевград, а на 4 март ще излязат от Бургас и Добрич, като поетапно ще се включат и други градове в страната.


Попитана дали са търсили диалог с министър Сачева, Иванова каза, че са имали една среща и не приема доводът на социалния министър, че този закон е приет под натиск и, че пари могат да отидат някъде другаде. „Този закон заобикаля НПО-та. Парите отиват директно при човека с увреждания, в неговия асистент. Няма по-справедлив от тази индивидуална оценка. Вече хората получават различен брой часове, според нуждите, а не еднакво”, уточни тя.

„Подкрепям исканията на майките с деца на увреждания, които бяха лъгани много пъти. Закъснели са с палатковия лагер. Нищо не работи в правителството и в това и в предишното”, заяви Любомир Данков, който също е на протеста, а точно до майките на деца с увреждания е и друг палатков лагер – на медицинските специалисти, които настояват държавата да изпълни исканията им от миналата година.

Ето и отговорът на МТСП:
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) работи за защита на правата на всички, които се нуждаят от подкрепа, в това число и хората с увреждания.

В момента държавата подпомага през различни закони и програми 674 000 хора с увреждания и 26 000 деца, заявиха в позиция от социалното министерство по повод обявения днес безсрочен протест на жените от "Системата ни убива", които опънаха палатков лагер пред сградата на Министерски съвет и поискаха оставката на Деница Сачева.

От социалното министерство казват, че Законът за личната помощ е само една от мерките, който предвижда само лица с увреждания и изключва всички възрастни хора над 65 г., самотноживеещи и в невъзможност за самообслужване, които също имат нужда от услугата личен асистент. Това създаде напрежението в началото на годината, а МТСП разработи национална програма за услуги в домашна среда, с която тези хора да получат личен асистент.

До този момент са подадени 287 000 заявления за изготвяне на индивидуална оценка. В 30 013 от случаите е заявена потребност от включване в механизма за лична помощ, за 28 708 е установено, че отговорят на условията по закон.