Експертите посочват, че негативите от машинното гласуване са повече от ползите, още повече, че то в Европа почти не съществува, но общественото очакване е такова и заради това. Исторически прецедент е някой да се натовари с осигуряването на изборния процес една година преди самите избори.

Така вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Лице в лице“ по бТВ обясни нежеланието с което е приел от премиера Бойко Борисов задачата да бъде въведено машинното гласуване в страната ни.


По думите му машиното гласуване оскъпява изборния процес. "Все още не знаем каква ще е цената на машините. Колебаем се дали да се купят готови или да се купят части от различни части на света и да се сглобят. От стопанска гледна точка е по-добре държавата да притежава машините, а не да ги наема. 15-20 хиляди машини са необходими. Секциите са 12 хиляди, но трябват резерви, а има и по-големи секции, където ще се използват повече от една машина. Не се решава и проблема с купения глас, той като е купен пак ще гласува и на машината така.", посочи минусите на този начин нагласуване вицепремиерът.

"Плюсовете са, че е предпочитано и по-лесно за гражданите. Елиминира се проблема с фалшивите бюлетини. Освен това се решава въпросът със сбърканите портоколи, защото това излиза от машината. Намалява се времето за броене на гласовете. При съдебен спор е вероятно да се поиска хартиени доказателства, а такива се пазят.", каза още Дончев.

Никой не би искал машинно гласуване да е обект на кибератаки. Следващия вот трябва да е машинен, няма нужда от решение на правителството, защото такова вече има.

Една от основите теми е дали ще има хартиен вот. Това оскъпява неимоверно изборния процес, но в малки населени места може да остане хартиения, а в по-големите да е машинен вотътъ.

Във връзка с разпореденото разследване на ДАНС за приватизацията Дончев посочи, че давностния срок на част от приватизационните сделки не е изтекъл.

"Мога да говоря и с примери, но тук въпросът е, че приватизацията е била исторически неизбежна. Съществения въпрос е кой и на каква стойност е придобил дружество и дали си е изпълнил следприватизационните ангажименти.", посочи вицепремиерът.

За активността на главния прокурор Иван Гешев Дончев коментира, че ако всички служби са си били свършили работата, нямаше да се налага сега Гешев да ходи на проверки, както и днес в ТЕЦ „Бобов Доло“. Очевидно има пробиви и е ясно, че в случая РОСВ не си е свършил работата, както и други институции.

Относно т.нар. „Зелена сделка“ Дончев обясни, че най-големия проблем е натискът за мощностите и генерирането на емисии. По думите му, няма нито един европейски документ, в който да пише кога трябва да се затварят мощности. Този натиск ще дойде по линия на емисиите. България има въглища за десетилетия напред. Това производство на енергията замърсява и не е добра за здравето. Всички нови мощности се изплащат през пазара, т.е. цената на тока.