Прокуратурата работи на високи обороти и показва, че никой не е имунизиран от разследване, смята Росен Плевнелиев, президентът на България в периода 2012-2017 година.

"Дълги години обвинявахме прокуратурата, че не е ефективна, че не е активна. Сега виждаме, че се работи на високи обороти. В продължение на десетилетия очаквахме прокуратурата да стигне до високите нива, до най-богатите българи, до олигарсите. Това започва да се случва, това е добро намерение", каза той пред Нова тв.

Коментарът му е по повод искането на главния прокурор Иван Гешев КС да тълкува частта от Конституция, която се отнася до имунитета на президента. Гешев обясни, че това е заради информация за опит за саботиране на проверка на КПКОНПИ от страна на Румен Радев от времето, когато той оглавяваше ВВС.

През миналата седмица след акция в "Нове холдинг“ за издирване беше обявен собственикът на фирмата Васил Божков. Той се намира ОАЕ, като според властите вече е задържан.

Плевнелиев смята, че въпросът сега е дали прокуратурата ще стигне до всички, които не спазват закона
Според него, след като прокуратурата може да стигне до президента, когато има съмнение, че е нарушил закона, както и до най-богатия мъж в страната, когато има съмнение, че е нарушил закона, това е добре, защото ясно сочи, че никой вече не е имунизиран.

"Работи се на високи обороти, дадена е заявка за действие на всички възможни фронтове. Необходими са резултати, но трябва да се даде време", заяви още Плевнелиев.

Според него обаче заявката на прокуратурата, че може да действа на тези нива, трябва да получи подкрепата на обществото.

Освен това са необходими синхронизирани действия на всички нива в държавата – парламент, институциите, проверяващите органи, прокуратурата, съдът.

"За да можем да тръгнем по пътя на тези 500 милиона лева и да ги възстановим. Те няма как да се изпарят", смята още Росен Плевнелиев.

"Проверяващите органи, а те не са един или два, има ги и в Министерството на финансите, и в Министерския съвет, отдавна е трябвало да направят своята оценка на риска – къде има опасност да се източат повече пари от обществения ресурс, къде по-малко, и да се насочат там. Институциите не могат да бъдат толкова пробити, те трябва да имат тази оценка на риска. Ако има възможност чрез хазарт или наркотици, или незаконна търговия с оръжие, да се генерират огромно количество пари в сивия сектор, държавата трябва да бъде изключително фокусирана и да действа денонощно. В други сектори, където рискът не е толкова голям, трябва да се действа по друг начин ", смята още Плевнелиев.