Напрежението в редица градове във Франция, където днес за 56-и път "жълтите жилетки" излязоха по улиците, се засили.

Според репортажи на телевизия "Се нюз" от Париж и Нант полицията е започнала да използва сълзотворен газ срещу протестиращите, предаде ТАСС.

В Нант, както и при предишните демонстрации, най-радикалните групи от "жълтите жилетки" се опитаха да се отклонят от маршрута, одобрен от властите за движението на колоната, и да си проправят път към центъра на града, най-вече към местното кметство.

Камъни и бутилки летяха към полицаите и жандармеристите, които блокираха пътя им. В отговор те използваха сълзотворен газ и арестуваха няколко хулигани. Някои от радикалите от "Черния блок" обаче успяха да пробият до сградата на префектурата, от която полицията се опита да ги изтласка.

В Париж "жълтите жилетки" тръгнаха от сградата на министерството на икономиката и финансите, разположена на брега на Сена, към Порт дьо Версай, на много километри разстояние в южната част на града. Колона от активисти на Общата конфедерация на труда (ОКТ), протестираща срещу реформата на пенсионната система, вървеше недалеч от тях през столицата от площад Монпарнас. Радикални участници в шествието на "жълтите жилетки" се опитаха да преминат в съседни улици и да се свържат с колоната на ОКТ. Полицията предотврати това със сълзотворен газ.

Асошиейтед прес съобщи за няколко хиляди протестиращи "жълти жилетки", включили се в шествието от финансовото министерство към югоизточната част на Париж. Към едногодишните си искания за икономическа справедливост те прибавиха в списъка на недоволствата си и пенсионната реформа, посочва АП.