Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев и Елена Йончева са изненадали съпартииците си на 28 ноември, след като са подкрепили резолюция, налагаща санкции срещу Русия.

Санкциите са свързани с действията на Москва срещу магистрати от Литва, които са участвали в разследването на трагичните събития от 13 януари 1991 г. във Вилнюс, съобщи „Евроком”.

През януари 1991 г. при улични сблъсъци в литовската столица по заповед на съветското политическо и военно ръководство са убити 14 литовски граждани. По-късно литовски съд признава близо 60 съветски военни и политически лидери за „виновни във военни престъпления и престъпления срещу човечността".

За тази резолюция на сесията на Европарламента са гласували общо 492 евродепутати, против са били 43, а 86 са се въздържали. Другите трима от групата на българските социалисти са били против. „Консерваторите” Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков са се въздържали.

Седмината представители на ГЕРБ, които са част от Европейската народна партия, очаквано са подкрепили санкциите. Примерът им е бил последван от двамата от общо трима представители на ДПС.

Приятна изненада бележи позицията на Сергей Станишев, който досега винаги е твърдял, че подобни мерки спрямо Москва не биха довели до положителен резултат.