От януари до края на октомври жертвите на домашно насилие, потърсили помощ от Асоциация „Деметра” в Бургас, са 215. От тях 192 са жени, а 23 мъже. Последните обаче попадат в по-ралична група. Причината е, че за предходните две години се увеличават случаите на сериозно насилие над възрастни членове на семейството, с цел присвояване на пенсия или имоти. Много от младежите над 20 години не започват работа, имат зависимост към наркотици или алкохол, като разчитат на финанси от своите възрастни роднини.

Данните бяха съобщени от Валентина Станкова, управител на „Център за превенция на насилието и престъпността“ към Асоциация „Деметра“. Днес тя и нейни колеги дадоха брифинг в най-новия център за социални услуги към асоциацията – „Вселена”, който функционира от 2016г. Той работи с жени, жертва на сексуално насилие. Повод за брифинга бе международната кампания „16 дни против насилието“, която се отбелязва всяка година в повече от 130 държави.

„7% от жените са до 25 години, което е увеличение на техния брой статистически. Всъщност обаче те не са повече от други години, а се наблюдава положителна тенденция младите момичета да търсят правата си”, обясни Валентина Станкова.

Най-засегнатата група от насилие в смейството са жените между 25 – 50 години. Основните сигнали към центъра идват от полицията 68%, а 10% от жертвите се насочват към центъра от стари клиенти, на които е помогнато.

Тази година Асоциация „Деметра” е спечелила 90 дела за защита от домашно насилие, а издадените заповеди за незабавна защита са 85.

Това, което пострадалите от сексуално насилие трябва да знаят, е, че в център „Вселена”, който се намира до хеликоптерната площадка на УМБАЛ Бургас, могат да открият не само съчувствие, но основното – правна помощ и ангажиране на институциите със случая. Също консултации от психолог.

Центровете на „Деметра” работят и с деца, както и със самите насилници, за които също провеждат обучения как да контролират гнева си.

Домакините представиха и другите си активности, свързани с 16 дневната кампания, а именно: Ден на отворените врати на 05.12.2019г. в Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие „Вселена“ и кръгла маса на тема: „Предизвикателства, свързани с оказването на подкрепа на пострадалите от насилие“ на 10.12.2019г. в „Център за превенция на насилието и престъпността“ с участието на всички институции и организации, имащи отношение към социалния проблем. Асоциация „Деметра“ подкрепя и активностите на своя партньор „Зонта клуб“Бургас в кампанията , като приветства усилията на всички институции и организации, които имат желание да партнират в противодействието на насилието във всичките му форми.