"Държавата не само че не отнема деца от семействата им, тя винаги е търсила начини да ги подкрепя в отглеждането и възпитаването."

Това заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в Созопол.

Тя оспори няколко тези, които се разпространяват в социалните мрежи и предизвикват фалшиви новини и манипулация на общественото мнение.

"Две са всъщност промените в Закона за закрила на детето и допълнителните изменения в Закона за социалните услуги. Първата е да се махне от законодателството дефиницията "дете в риск-дете с увреждане", която вече е архаизъм.

"Не всяко дете с увреждане може да бъде дете в риск - има много, които пълноценно се отглеждат от семействата, имат подкрепа и няма риск това дете да бъде изоставено", поясни Русинова.

Втората промяна е координационен механизъм между Министерството на труда и социалната политика, МВР, общините, Спешна помощ и други институции.

"В случай на насилие или изоставяне на деца да има своевременна координация между страните с отношение по казуса", посочи зам.-министър Русинова.

Тя коментира и готовността на държавата от началото на следващата година да финансира българи, които ще се завърнат от чужбина и ще работят у нас. Освен информационни услуги за работни места и устройване в конкретен град са предвидени редица мерки. Условието за помощ е човекът да предостави сключен договор с работодател у нас.

Зам.-министърът подчерта още, че от януари 15 млн. лв. ще бъдат насочени от държавния бюджет за обособяването на "Детски кътове".

Услугата ще е почасова - до 4 часа, а не целодневна. Новата схема ще е насочена към семействата с малки деца и предвижда да се осъществи в големите градове, където има недостиг на детски ясли и градини, и това пречи на пълноценната реализация на член от семейството.

"За създаването на детските забавачки на работното място, работодателите ще кандидатстват по проект за финансиране от 50 до 150 хиляди лева", допълни зам.-министърът на труда и социалната политика