В Прага започна митинг срещу премиера Андрей Бабиш

img

В пражкия квартал „Летна” се провежда митинг срещу премиера Андрей Бабиш. Организаторите възнамеряват да му отправят ултиматум или да се откаже от бизнеса си, или да подава оставка.

По данни на полицията, в момента в протеста участват около 200 000 души, но към столицата продължават да се събират хора от всички краища на страната, съобщи РИА Новости, цитирана от БНТ.

„Нашият протест е насочен срещу конфликта на интереси, възникнал между бизнесмена и премиера Бабиш. Нека да се откаже от холдинга си „Agrofert” и от собствените си медии или да подаде оставка като министър-председател. Днес на митинга ще определим конкретната дата, до която очакваме да вземе решение. Готови сме по този повод да проведем протести в цялата страна”, заяви преди началото на събитието лидера на организаторите Микулаш Минарж.

През юни тази година на протеста с искане за оставка на Бабиш се бяха събрали близо 300 000 души.

Днешният митинг съвпада с началото на тържествата, посветени на 30-годишнината от „нежната” революция в Чехия, вследствие на която беше свален комунистическият режим. Във връзка с това организаторите напомнят, че съдът в Словакия, където Бабиш е роден, не е свалил от него обвиненията за сътрудничество с комунистическите органи на държавна сигурност.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав