Зает съм, за да гледам скучните изслушвания по импийчмънта. Това е лов на вещици, една измама. Аз работя за хората, докато се правят опити, за да бъда спрян. Това заяви американският президент Доналд Тръмп.

Той се присмя на начина, по който е било проведено публичното изслушване и нападна противника си сенатор Адам Шиф, че не е умее да задава въпроси.

Днес той се срещна с турския си колега Реджеп Ердоган в Белия дом. Очаква се двамата да проведат съвместна пресконференция след срещата си.

Очаква се по-късно Тръмп да бъде информиран за изслушването.

Прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам също нарече изслушването "скучно".


Припомняме, че Тръмп твърди, че не е нарушил закона при разговора си със Зеленски, описвайки телефонното обаждане като "перфектно". Американският лидер каза, че е поискал от Украйна да разследва корупцията и че коментарите му нямат нищо общо с политиката.

Серията изслушвания на хора от екипа му (при закрити врата и публични) до момента обаче показват, че натиск е имало.


Топ дипломатът на САЩ в Украйна Уилям Тейлър заяви, че посланикът на САЩ в ЕС Гордън Съндланд е споделил пред член на екипа му през юли, че президентът Доналд Тръмп го е грижа повече за разследване срещу бившия вицепрезидент Джо Байдън от Украйна.

Според Тейлър разговорът се е провел на 26 юли, ден след телефонен разговор между Тръмп и украинския лидер Владимир Зеленски, по време на който американският лидер е повдигнал темата да се разследва намеса на изборите през 2016 г. и семейството на Байдън.


"Посланик Гордън Съндланд се обади на президента Тръмп и го уведоми за срещите си в Киев. Член на моя екип е чул президента Тръмп да пита посланик Съндланд по телефона за "разследванията", прочете Тейлър писмените си показания.

Посланикът на САЩ в Украйна разкри още, че Съндланд е направил коментарите след среща с топ съветник на Владимир Зеленски в Украйна, а именно Андрей Ермак.


Съндланд, който даде показания пред комисии при закрити врата преди Тейлър, е заявил, че е казал пред Ермак по време на среща на 1 септември, че помощта за Украйна вероятно няма да бъде отпусната, докато Киев не направи публично обръщение за разследвания, свързани с изборната намеса през 2016 г. и връзките на Хънтър Байдън с украинската енергийна компания "Бурисма"
.