ДПС обжалва загубата на втория тур на изборите в айтоското село Карагеоргиево, където ГЕРБ спечели с два гласа преднина. В Административния съд в Бургас е образувано дело по жалба на Юзджан Юмер – като преупълномощен представител на ДПС и Зюмбюл Ахмед, кандидат за кмет на селото против решението на Общинска избирателна комисия – Айтос, с което са обявени резултатите за избор на кмет на кметството.

Няколко дни преди това от ДПС са подали жалба и в ОИК, в която се излагат твърдения за нищожна разлика от два гласа на местните избори и се иска повторно преброяване на гласовете. Членовете на комисията са оставили без уважение жалбата и са указали на ДПС, че резултатите могат да бъдат обжалвани в съда.

Припомняме, че на втори тур в Карагеоргиево кандидатът на ГЕРБ Метин Латифов спечели 338 гласа, а Зюмбюл Ахмед от ДПС -336 гласа, 6 бюлетини са недействителни.

Справка в Административния съд показа, че жалби срещу резултатите за избор на общински съветници има подадени от Панайот Которов и Евгени Врабчев от БСП в Айтос, от Галина Димитрова от ВМРО, също от Айтос, от Веселин Велев от Атака и Тодор Ангелов от „Ние, гражданите“ в Бургас. Представителят на ПП „Възраждане“ Владимир Павлов обжалва резултатите за избор на кмет на село Звездец, община Малко Търново.

Резултатите от балотажа обжалват кандидатите за кметове на ГЕРБ в поморийските села Гълъбец – Георги Вълков, както Исмаил Али в Порой.

Припомняме и че отпадналият на първи тур в Приморско кандидат за кмет от ВМРО Димитър Димитров обжалва резултатите, но Административният съд отхвърли жалбата му.