2 милиарда лева за отбрана догодина, Каракачанов иска връщане на казармата

img

Бюджетът за отбрана за 2020 г. ще е 2 млрд. 41 млн. лева, което е нарастване в сравнение с миналата година. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По негови думи увеличението се дължи не само на факта, че правителството е взело решение за достигане на 2% от БВП, както са изискванията на НАТО, но и на обстоятелството, че през последните 30 години армията е била подценена.

Силовият министър посочи, че години наред са се правели единствено съкращения и са се разпродавали на безценица техника и военни имоти, за да се стигне дотам, че през 2008 г. е било решено да се премахне наборната военна служба и да се въведе професионална.

Тогава извадиха аргумента, че ще съкратим армията и тя ще бъде по-малка, но по-модерна, по-добре заплатена по-добре въоръжена - от всичко обещано остана само първото, обобщи той.

Каракачанов напомни, че през 2010 г. бюджетът е бил намален с 40% и това е довело до демотивация в армията. Той изтъкна, че за трета поредна година възнагражденията на военнослужещите се увеличават с 10% и се работи по модернизацията на армията с три проекта, като първият вече е приключил със сключването на договора за американските изтребители Ф-16. Министърът посочи, че в момента е в ход и проект за модернизация на флота, като до дни трябвало да бъдат готови офертите за него, а в началото на 2020 г. по негови думи ще станат ясни и параметрите на третия проект за бронирана машина за пехотата.

"Идеята е въоръжените ни сили да са способни да защитават страната, а не само защото така изисква НАТО. Истината е, че българският народ го е казал просто - Който не храни своя войска, храни чужда войска", подчерта Каракачанов.

Той бе категоричен, че преди да разчитаме друг да ни помогне, трябва да разчитаме да имаме боеспособна армия, която да ни защитава, особено в ситуацията от последните две десетилетия, която вместо да се успокоява, ставала все по-объркана според него.

Силовият министър изтъкна, че са предвидени са и средства за възстановяване на част от сградния фонд на армията, както и за модернизация на съществуващата техника. Той е обнадежден, че въпреки че бюджетът е малък и няма как допуснатите през годините пропуски да бъдат преодолени за 2-3 години, се върви в правилна посока.

Промените по думи на Каракачанов били "за да може хората, които служат на България, да имат самочувствието че служат в една модерна армия".

Относно наборната военна служба той бе категоричен, че не се е отказал от идеята и изрази мнение, че обществото все повече узрява за това.

Кампанията за премахването й беше тотална грешка, защото в Конституцията има ясен текст - "защитата на отечеството е чест за всеки български гражданин", т.е. всеки при война трябва да бъде мобилизиран, а когато гражданите не са подготвени, те са обречени на заколение, отсече той.

Министърът изтъкна, че тази година за първи път има положителен баланс в армията и постъпилите са повече от напусналите.

Запитан дали е ставало въпрос за грешка в превода на думите на френския президент Еманюел Макрон за "българските банди", той коментира така: Не знам дали има грешка в превода, но има грешка в мисленето на много европейски политици. Не можеш да разглеждаш Източна Европа като втора категория граждани.

Той изрази несъгласие и с твърдението на Макрон, че НАТО е в мозъчна смърт и обясни, че там ситуацията е сложна поради няколко причини - разминавания във визията относно разходите за отбрана, които имат САЩ и европейските страни, идеята за европейска отбрана, както и икономическите интереси на САЩ от една страна и на Франция и Германия от друга.

"Ако в България някой продължава да смята, че структури като НАТО, ЕС и ООН са благотворителни, много се заблуждава. Винаги по-големите държави защитават интересите си", заяви Каракачанов.

По негови думи проблемът на България бил, че ние сме наивни и чакаме някой друг да решава проблемите ни. На това се дължал и проблемът в имиджа, който имаме в Европа.

Относно т.нар. "малък Шенген" между Сърбия, Албания и Северна Македония вицепремиерът посочи, че това е опит да се даде знак на Европа по-бързо да решава какво ще прави със Западните Балкани и отново напомни, че България е "за" интеграцията им, но не безусловно, защото в част от тези държави имало проблеми за решаване.

Каракачанов коментира и резултатите от местните избори. Той отчете като грешка на ВМРО, че кампанията им в София не е била съобразена с тази на останалите политически формации.

"София се обърна в една битка "за" или "против" настоящия кмет. Явно хората слушаха повече критиките, отколкото градивните предложения. Смятам че в София можехме да направим и по-добър резултат", обобщи той.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав