Няма ясна посока на опозиционната политика на БСП. Не е последователна критиката към управляващите, няма системен подход и в парламентарното ни участие. Политическата отговорност на председателя на БСП е свързана с оставка, но партията трябва да се съсредоточи върху по-сериозен въпрос.

Това заяви Валери Жаблянов в предаването "Лице в лице" по бТВ.

По думите му е по-вано да се обърне внимание кои са онези недъзи от прехода, които БСП може да компенсира. Въпросът за промяната на председателят е част от това, но по-важен е въпросът за партията.

Коментарът за изборите трябва да се основава на резултата от изборите, а не на субективни усещания. Резултатът на тези местни избори по същество не се отличава от този през 2015 година – даже не можа да достигне минималните критерии, които си бяха поставили председателят на партията и председателят на предизборния щаб. Не може да се каже, че е пълен неуспех, но като влияние в българските общини, като присъствие в обществения живот резултатът е подобен на този през 2015 година.

Несъмнено политическа отговорност не може не се търси. Приключваме един 4-годишен мандат на председателя, в който имаме победа на президентските избори с независим кандидат и три загубени избори – парламентарни, европейски и местни, заяви Жаблянов. Аритметиката не винаги съвпада с политиката. Възможността БСП да участва активно в българската политика с тези резултати е доста ограничена, добави той.

БСП е партия с традиции и това, което може да направи, е да промени т. нар. опозиционен курс, който очевидно не носи никакви успехи. Крайно време е БСП да застане зад своята социална кауза и да я отстоява навсякъде, за да може да се възстанови доверието на хората към нея. Българските граждани очакват възстанояваване и защита на социалните права на гражданите. В момента БСП няма ясна посока на своята опозционна критика към правителството, няма системен подход в парламентарната работа. Има поредица от действия, за които се прави опит да се каже, че са някакъв нов опозиционен курс, посочи социалистът.

Според него въпросът с оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова е на дневен ред, но не е най-важният за "червените" в момента. Политическата отговорност на председателя на Националния съвет на БСП е свързана с оставката, но мисля, че трябва да се съсредоточим върху въпроса каква е тази промяна, която трябва да започнем, кои са недъзите, които БСП може да компенсира с политиката си. Въпросът за смяната на председателя е част от сегашния разговор, но по-съществен е въпросът ще продължи ли БСП да бъде партия с масови структури в цялата страна, посочи Жаблянов.