Бургас ще продължи да се развива според новите предизвикателства. Ние се намираме в едно изключително динамично време - приключва един програмен период, след който започва друг програмен период с нови възможности, с нови механизми на управление на фондовете, с нови финансови инструменти, с борба за привличане на специалисти. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ кметът на Бургас Димитър Николов, който е и зам. председател на ГЕРБ.

„Първо трябва да решим проблемите със здравеопазването, с благоустрояването. По време на кампанията изникнаха теми, които досега не бяха забелязвани, свързани с благоустрояване на кварталите, с изграждане на нова инфраструктура и особено на такава, която касае новите индустриални зони, даваща възможност на бизнеса да има перфектен достъп. В следващите местни бюджети ще видим реалното отражение на тези теми в конкретни инвестиции.“, каза Николов в отговор на въпрос за най-важните неща, които трябва да бъдат направени.

Той коментира и мнението на Борисов, че кметовете трябва да имат не повече от три мандата и дали нговият сегашен ще бъде поседен. „Да, означава, че това ще е последен мандат. Трябва да се дава възможност на нови хора да поемат пътя към местната власт и по този начин се освежава самата партия. Всеки следващ вот е много по-труден от предходния, защото има едно наслагване на недоволство, на нерешени проблеми и много по-трудно се печелят следващи избори.“, добави Николов.

Той заяви, че свободата, дадена на местните ръководства на партията на тези избори е заработила.

„Може би една от причините ГЕРБ толкова категорично да спечели изборите в регионите, е свободата, която беше дадена на местните ръководства по отношение на избора на кандидати за кметове, за общински съветници. Може би тази свобода даде импулса. Досега имаше контрол от страна на ръководството и възможност да се влияе върху начина на подрежднане на листите. Партията даде по-горяма самостоятелност и това се оцени от редовите членове. Тази свобода заработи.“, каза той.