Днес страните от Вишеградската група остро възразиха срещу плановете в следващия бюджет на ЕС да бъдат орязани получаваните в Централна Европа средства от фондове за солидарност.

Унгария, Полша, Чехия и Словакия се противопоставят на възможно орязване на средствата за кохезионна политика, предназначени за намаляване на икономическите и социални различия и за подкрепа на устойчивото развитие в ЕС, предаде БТА.

"Това е несправедливо предложение, а ние искаме да има справедливост", заяви унгарският премиер Виктор Орбан извън официалната програма на днешната Среща на върха в Прага.

В срещата участват премиери и високопоставени ръководители на 17 държави от Южна, Централна и Източна Европа, сред които и българският министър-председател Бойко Борисов. Европейската комисия е представена от комисаря по бюджета Гюнтер Йотингер.

Предложенията, направени от Германия, Европейската комисия и Финландия, която е ротационен председател на ЕС, ще намалят размера на кохезионните фондове и ще обвържат отпускането на средства с условия, предопределящи в кои области да бъдат насочвани инвестициите.