Избирателите, подкрепили Борислав Игнатов в неделя, в по-голямата си част няма да отидат да гласуват на балотажа.

Профилът им е на избиратели не подсказва да са склонни да дадат подкрепата си нито за кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, нито за Мая Манолова, която въпреки че се явява като независима, си има ясен партиен профил.

Около това мнение се обединиха социолозите Анастас Стефанов от "Тренд" и Стойчо Стойчев в студиото на Нова телевизия. И според двамата обаче за избирателите на Борис Бонев е трудно да се прогнозира, тъй като те са млади хора, непартийно обременени, от една страна, но и носители на протестния вот.

Освен това те нямат и стимул да гласуват, тъй като Борис Бонев го няма на картата на балотажите за районни кметове.

Нито ГЕРБ, нито БСП са мобилизирани, обясни Анастас Стефанов. Предвижданията са, че едва ли ГЕРБ ще успеят да мобилизират своите 200 000 гласа в София, с които разполагаха на предишните избори, но ако успеят да го направят, Йорданка Фандъкова ще спечели.

Въпреки умората от десетгодишното управление на София от страна на ГЕРБ, Мая Манолова не е успяла да обере протестния вот, според Стойчев, който открои ясната тенденция, негативната кампания, каквато е водила Мая Манолова, не дава резултат.

Позитивната такава обаче дава и доказателство за това са резултатите на Борис Бонев. Според него в столицата кандидатури като тази на Борис Бонев имат шанс за в бъдеще.

"Вече столицата не е синьо-червена по разбивки, тя е на много повече части", допълни и Стефанов.

Стойчев предупреди, че и в последната седмица, която ни предстои, добавено с умората от кампанията, една острота може да произведе негатив повече, отколкото позитив.

Стойчев и Стефанов са на едно мнение и по отношение на екстравагантното предложение на евродепутатът Радан Кънев, което според него може да доведе нов кмет в Столична община - и Мая Манолова, и Борислав Игнатов да се оттеглят от балотажа в София и като опонент на Йорданка Фандъкова да се яви Борис Бонев.

Социолозите смятат, че идеята на Радан Кънев е юридически, математически и социологически издържана и при един такъв вариант е напълно възможно Бонев да спечели. Самият Борис Бонев има по-добри шансове на балотаж, показва по-добри познания за София, има по-добри шансове, защото вотът към него може по-лесно да се пренасочи, най-малкото защото посланията на Бонев са по-лесно смилаеми и за леви, и за десни избиратели, обясни Стойчо Стойчев.

Това обаче надали ще стане, смятат както Стойчев, така и Анастас Стефанов, който допълни, че политиката и идеологията не са механика, а и от кандидатите, които останаха на второ и трето място не може да се очаква такава реакция.