Президентът Румен Радев призова всички българи да гласуват днес и "да не оставят някой да друг да определя бъдещето вместо тях, защото само масовият вот може да обезсмисли всякакви опити за манипулация на тези избори."

Запитан за избора на Гешев за Главен прокурор, той отговори: "Мисля, че това не е тема на днешния ден. Местните избори са изключително важни и за това трябва да осигурим те да протекат спокойно, без никакви външни влияния и вмешателства."

Президентът беше категоричен, че ще реши дали да подпише указа за назначаването на новия главен прокурор без да се поддава на натиск от която и да е страна.

На думите на Бойко Борисов, че избора на Гешев ще "се залепи на президента Радев, не на него", държавния глава заяви: "Няма изненада в думите на премиера. Това е пореден опит на Борисов да прехвърли неговата отговорност на някой друг. Всички знаят, че не президентът номинира и избира главния прокурор във Висшия съдебен съвет. И точно там Борисов има огромно влияние. Но избяга от отговорност за гласа на хората, които от изпрати във Висши съдебен съвет. Той избяга от отговорнст и в лицето на своя министръ на правосъдието, който имаше правото и според мен задължението да издигне втори кандидат."

"Изборът не се върши от президента. Нека никой не вменява на президента номинации и избори", заяви Радев и отсече: "Ще взема решение в обозрим срок."