Днес изтича крайният срок, в който участниците в изборите трябва да декларират пред Сметната палата даренията, получени по време на кампанията. Досега са обявени близо 1 200 000 лв., а непаричните дарения са за почти 25 хиляди лева, съобщи БНТ.

Цената на настоящите местни избори се изчислява на над 70 млн. лева. Това ще бъде най-скъпият и най-сложният вот досега в България.

На сегашния местен вот кандидатите и искащите да станат кметове на общини наброяват близо 1 200 души.


Кандидатите за общински съветници са почти 29 000. Около 6,5 млн. българи имат право на глас. Това са хората с постоянен адрес в конкретната община. На местните избори може да се гласува и по настоящ адрес, но само ако избирателят е заявил това преди 26 април тази година.

В страната ни сега има 397 кметства, в които кандидатът за кмет е само един, но неговат кандидатура също ще бъде подложена на избор.


Изборният ден ще започне в 7 сутринта в неделя, 27 октомври и ще завърши в 20 часа вечерта. Може да бъде удължен с 1 час в случай, че има опашки и има някакво забавяне, като е важно всички да знаят, че в тъмната стая могат да влязат и да отбележат избора си с хикс или с отметка, но задължително със син химикал. И тази година има опция "не подкрепям никого".

Говорителят на ЦИК Александър Андреев изтъкна, че пред очите на гласоподавателите ще бъде откъсната бюлетината за гласуване за всеки отделен вид избор.

"Хубаво е да видят, че тя се къса от кочана. Член на секционната избирателна комисия поставя печат на едно от квадратчетата на задната част на бюлетината. Избирателят, след като вече се е запознал, знае какво иска да отбележи в бюлетината - да отбележи своя вот, така че той да е действителен. Задължително обаче, за да може да даде предпочитанието преди това да е гласувано за партия, коалиция или местната коалиция. Да проследят, че член на СИК поставя втория печат, след което откъсва отрязъка, тъй като бюлетината без двата печата е недействителна", каза Андреев.

На някои места в деня на изборите е забранена и продажбата на алкохол - в Пловдив и във Варна е абсолютно забранено да се купува алкохол в изборния ден. В Столичната община е забранено това само и единствено в избирателните комисии и в района около тях.

Днес е денят, в който всички граждани, които имат право на избор, могат внимателно да помислят за кого да дадат гласа си без да бъдат агитирани.