175 години затвор в САЩ заплашват Джулиан Асандж

img

Основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж се яви пред британски съд за разглеждане на делото за екстрадицията му, предаде Асошиейтед прес, цитирана от ”Дир.бг”.

Асандж, който по време на последните процедурни заседания на съда не се явяваше в залата, този път бе докаран от затвора "Белмарш". Изглеждаше отслабнал. Защитата на австралиеца твърдеше, че има здравословни проблеми и страда от депресия.

Пред сградата на съда протестираха стотина привърженици на Асандж, призоваващи британските власти да не го предават на САЩ, където основателят на Уикилийкс е заплашен от 175 години затвор за хакерска дейност.


Преди заседанието подсъдимият размаха юмрук, за да поздрави привържениците си, изпълнили галерията на Уестминстърския съд в Лондон. Гладко избръснат, със син пуловер и спортно яке, Асандж съобщи за протокола името и рождената си дата.


През юни бившият британски вътрешен министър Саджид Джавид подписа разпореждане, позволяващо Асандж да бъде екстрадиран. Делото ще се гледа по същество през февруари 2020 г., след като съдия Ванеса Барейсър отхвърли искането на защитата процесът да бъде отложен с три месеца.

Американските власти обвиняват австралиеца, че е влязъл в сговор с бившия аналитик от военното разузнаване Челси Манинг за разбиване на парола в компютърна мрежа на американското правителство.

Очаква се делото да се проточи с месеци, като и двете страни могат да оспорят решението.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Има ли коронавирус в Бургас?

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас

Богоявление 2020