Основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж се яви пред британски съд за разглеждане на делото за екстрадицията му, предаде Асошиейтед прес, цитирана от ”Дир.бг”.

Асандж, който по време на последните процедурни заседания на съда не се явяваше в залата, този път бе докаран от затвора "Белмарш". Изглеждаше отслабнал. Защитата на австралиеца твърдеше, че има здравословни проблеми и страда от депресия.

Пред сградата на съда протестираха стотина привърженици на Асандж, призоваващи британските власти да не го предават на САЩ, където основателят на Уикилийкс е заплашен от 175 години затвор за хакерска дейност.


Преди заседанието подсъдимият размаха юмрук, за да поздрави привържениците си, изпълнили галерията на Уестминстърския съд в Лондон. Гладко избръснат, със син пуловер и спортно яке, Асандж съобщи за протокола името и рождената си дата.


През юни бившият британски вътрешен министър Саджид Джавид подписа разпореждане, позволяващо Асандж да бъде екстрадиран. Делото ще се гледа по същество през февруари 2020 г., след като съдия Ванеса Барейсър отхвърли искането на защитата процесът да бъде отложен с три месеца.

Американските власти обвиняват австралиеца, че е влязъл в сговор с бившия аналитик от военното разузнаване Челси Манинг за разбиване на парола в компютърна мрежа на американското правителство.

Очаква се делото да се проточи с месеци, като и двете страни могат да оспорят решението.