ООН иска да преосмислим позицията си за Истанбулската конвенция

img

ООН иска да преосмислим позицията си и да приемем Истанбулската конвенция. Това препоръча специалният докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени Дубровка Симонович в отговор на въпрос на News.bg.

ООН иска конструктивен диалог и коректен превод на понятието "джендър" в Истанбулската конвенция. У нас то не е било разбрано правилно. По думите й Истанбулската конвенция е много добър международен документ в борбата с насилието, основано на пол. Тя иска законодателни мерки срещу насилието, основано на пол.

Истанбулската конвенция е жив инструмент, подчерта Симонович. Според нея трябва да преосмислим позицията си на разсъждение за документа. Съществува директива на ЕС, която защитава правата на жертвите. По нея всички страни са длъжни да транспонират разпоредите й. Там също се съдържа понятието "джендър".


Според Симеонович грешно сме изтълкували понятието. "Джендър" - пол го има в българското законодателство. Много е важно да се противопоставим на грешното тълкуване на понятието "джендър", призова Дубровка Симонович. Иначе тя ни похвали за мерките в подкрепа на равнопоставеността между мъжете и жените. Оказва се, че сме на дъното по подаване на сигнали за домашно насилие в общността. Цялостната ни законодателна рамка не отговаряла на международните норми според нея. Трябва да се променят давностните срокове за подаване на сигнал за домашно насилие.

Общо у нас има 13 кризисни центрове, но това не било достатъчно за жертвите на насилие. Симонович иска по-стабилно финансиране на горещата телефонна линия. Повече обучение по темата за полицаите и магистратите, както и в училище, иска още ООН. Симонович иска и мониторинг за извършените убийства от интимния партньор. Тя иска за насилието над деца, за мигрантите и бежанците да се приложат разпоредбите на Истанбулската конвенция.

Докладчикът на ООН е притеснена за съдбата на ромските момичета, които рано се женят и отпадат от училище. Трябва да се вземат мерки и срещу ранната бременност по мнението й. Това трябва да е и основна задача на здравните медиатори. Дубровка Симонович иска цялостен механизъм у нас, който да се бори с домашното насилие. Оказва се, че проблем с превода на понятието "джендър" имало и в други страни от Източна Европа.


Припомняме, след като ратификацията на Истанбулската конвенция мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание се разрази буран дебат не само в обществото, но и сред политическите партии.

Освен от ВМРО и "Атака", от БСП също се обявиха против ратификацията, като дадоха заявка и за организиране на референдум. Да организира референдум се закани и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.


Президентът Румен Радев също се обяви срещу ратификацията и я нарече "зле написан закон".

Освен България, Унгария, Чехия, Великобритания, Хърватия, Гърция, Ирландия, Азербайджан и Русия също са против конвенцията.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Има ли коронавирус в Бургас?

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас

Богоявление 2020