Изключително интересни и важни идеи и решения за трафика в Бургас бяха обсъдени тази вечер на среща между кандидата за нов мандат за кмет Димитър Николов и представители на колоездачната общност в морския град. Именуване на велоалеите, създаване на карта с трасетата им, популяризирането на колоезденето, както и трудностите на хората, ползващи велосипеди – това бяха част от важните теми, обсъдени в разговора. На него присъстваха доказали се с години наред имена в колоезденето. Сред тях беше и 86-годишният Васил Димитров, известен на поколения състезатели и фенове на този спорт като бат Васко, както и шампионите Димо Ангелов и Радостин Константинов, много състезатели и любители. Пред тях Димиър Николов съобщи, че предстои ремонт на бул. „Демокрация“ и че се предвижда велоалея, като ги покани за участват най-активно, за да бъде тя полезна и качествена.

„Бургас има инфраструктура, благоприятна за ползване на велосипеди, за тротинетки и други малки превозни средства, различни от автомобилите. Хубавото е, че първи въведохме в страната услугата „рент-а-байк“. Аз съм доволен, тя е общинска, лятото се ползва много. Има огромен интерес към велосипедите, които са електрически. Ще направим така, че те да бъдат основно електрически и да се зареждат на станцията. Приключваме велоалеята от Бургас до Сарафово, успоредно на брега. Моята идея е от Сарафово, до Крайморие, след това до Ченгене скеле да имаме една завършена дъга, за да може, който реши, по това трасе да се придвижва край брега – и красиво, и здравослоно. Всички нови транспортни артерии, които придвиждаме за Бургас, задължително са с велосипедни алеи. Улица „Крайзерена“ - до нея ще изграждаме локал, който ще обслужва вътрешните артерии. Заедно с това е предвидена велосипедна алея, която да достига до новата Индустриалнна зона. Новото трасе за Лозово ще е с велоалея, която стига дотам. По същия начин в момента проектираме четирилентов път до Долно Езерово, предвидили сме велоалея и към жилищните зони и към предприятията в тази част. Наскоро имах среща със собственици на магазини, които продават велосипеди и части за тях и бизнесът им върви. Това е хубаво. Това е алтернатива на движението в Бургас. Това е град с перфектна локация, човек да има настроение и желание – може да се движи с велосипед“, каза Николов.

Той заяви, че обсъждал въпроса с кмета на Виена – градът, който е най-добър град за живеене в няколко поредни години.

„Можем да правим между 700 и 1300 паркоместа. Четири-пет пъти са повече регистрираните автомобили. Няма как, ниой не може да догони този процес, не аз, Господ да стане кмет, не може да догони това. Никой не може да направи толкова паркоместа за всички автомобили. Невъможно е. Алтернативата е – масов градски транспорт и създаване на алтернативно движение – велоалеи, тротинетки, всичко, което може да се движи, различно от автомобилите е добре дошло и по-изгодно. Няма друга алтернатива. Синята зона, колкото и да помага не може да реши тези проблеми, колкото и паркинги да изграждаме – няма да стане. Градски транспорт, велосипеди, пешеходно движение.“, каза Николов.

Много още идеи бяха дадени на срещата, както от активните колоездачи-спортисти от клуб „Черноморец“, така и от любителите – фенове на велосипедите.

На разговорите присъстваха и водачът на ГЕРБ за Общинския съвет Севдалина Турманова, както и кандидатите Виолета Илиева, Атанас Бошев, Димчо Грудев, като тя беше организирана от Георги Маринчев, който е представител на „Гергьовден“ в листата на ГЕРБ.